Україна вводить третю, бустерну дозу вакцини від коронавірусу
Україна вводить третю, бустерну дозу вакцини від коронавірусу

Україна вводить третю, бустерну дозу вакцини від коронавірусу

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підписав наказ за рекомендацією НТГЕІ про вакцинацію українців у віці 60+ бустерною дозою препарату від коронавірусу COVID-19.

Про це голова МОЗ написав на особистій сторінці у Facebook 4 січня.

Віктор Ляшко зазначив, що отримати третє щеплення можна буде незалежно від того, яким препаратом ви вакцинувалися до того:

"Ми дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Літні люди зможуть отримати бустерну дозу щонайменше через шість місяців після другої", -пише Віктор Ляшко.

Як отримати третю дозу вакцини проти COVID-19?

Бустерну дозу вакцини проти коронавірусу можуть отримати усі українці старше 60 років через шість місяців після другого щеплення. Голова МОЗ уточнює, що оптимальний період – 6-9 місяців.

В Україні дозволять бустерну дозу щеплення проти COVID-19

Третє щеплення переважно робитимуть м-РНК-вакцинами Moderna або Comirnaty/Pfizer. При цьому не важливо, яким препаратом ви щеплювалися у попередні рази. Однак, якщо згаданих вакцин не виявиться на місці, бустерну дозу можна отримати й іншим препаратом згідно з дозволеними в Україні схемами.

Які вакцини можна поєднувати?

Віктор Ляшко додав, що експерти НТГЕІ оновили схеми використання різних вакцин для основного курсу щеплень від COVID-19. Тепер CoronaVac можна поєднувати, як із м-РНК-препаратами (Moderna або Pfizer), так і з векторними (AstraZeneca).

Окрім цього, після вакцин Moderna або Pfizer дозволяється вводити AstraZeneca. Однак мінімальний інтервал між дозами має складати 28 днів.

Жінкам, які вакцинувалися CoronaVac, а потім завагітніли, для другої дози радять обирати м-РНК-вакцини - Pfizer або Moderna.

Окрім цього, Віктор Ляшко додав, що у середу, 5 січня, на засіданні НТГЕІ будуть розглядати питання про запровадження бустерної дози для інших категорій наседення.

Нагадаємо, що Білл Гейтс назвав час, коли закінчиться пандемія коронавірусу.

Читайте також, чи потрібно вакцинувати дітей проти коронавірусу.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом