В Україні скасували застарілу систему маркування аудіовізуальних творів
В Україні скасували застарілу систему маркування аудіовізуальних творів

В Україні скасували застарілу систему маркування аудіовізуальних творів

КИЇВ. 4 січня. УНН. Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних" № 1965-ІХ, який Верховна Рада України ухвалила 15 грудня 2021 року. Про це повідомляє УНН із посиланням на ОП.

Деталі

"Використання контрольних марок як механізму протидії незаконному поширенню примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних себе вичерпало та розглядається радше як перешкода діяльності добросовісних виробників і розповсюджувачів цього виду продукції", — ідеться у повідомленні.

Отже, закон України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних", який передбачав маркування такої продукції контрольними марками, втратив чинність.

Тепер правовласники матимуть змогу обирати новітні, сучасніші, індивідуальні (ексклюзивні) способи захисту копій, які поширюють на матеріальних носіях.

У зв'язку з цим закон також декриміналізує незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених контрольних марок для маркування упаковок примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних чи голографічних захисних елементів шляхом виключення статті 216 з Кримінального кодексу України.

Також виключено статтю 164-9 з Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачала відповідальність за розповсюдження відповідних товарів, упаковки яких не марковані контрольними марками.

Закон набрав чинності 1 січня 2022 року.

Нагадаємо

У грудні Верховна Рада України ухвалила законопроект про авторські права

Теги по теме
Украина Владимир Зеленский Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом