Конфлікт в Ємені загострюється. Урядові сили просуваються на південь
Конфлікт в Ємені загострюється. Урядові сили просуваються на південь

Конфлікт в Ємені загострюється. Урядові сили просуваються на південь

КИЇВ. 5 січня. УНН. Сили міжнародно визнаного уряду Ємену повернули значні ділянки території в південній провінції у підтримуваних Іраном повстанців-хуситів. Про це пише УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

Наступ у південній провінції Шабва відбувається на тлі сильних авіаударів коаліції на чолі з Саудівською Аравією, яка бореться з хуситами в інших місцях Ємену, включаючи столицю Сану. Повстанці також активізували свої транскордонні атаки, використовуючи балістичні ракети та безпілотники з вибухівкою для націлювання на Саудівську Аравію.

Єменський військовий речник Мохаммед аль-Накіб заявив, що просування військ у Шабві має на меті "перерізати лінії постачання" хуситів, які атакують ключове місто Маріб, останній оплот уряду на півночі Ємену, з початку минулого року.

Урядові війська за підтримки союзників увірвалися в Шабву на початку цього місяця, відбивши у хуситів більшу частину району Усайлан.

За повідомленням хуситського ЗМІ, коаліція під керівництвом Саудівської Аравії завдала кілька десятків авіаударів по повстанцях в Усайлані та Байхані.

Бойові дії також посилилися з листопада навколо міста Ходейда, що стало перешкодою для припинення вогню за посередництва ООН у 2018 році, яке поклало край бойовим діям за стратегічний порт.

Доповнення

Громадянська війна в Ємені почалася в 2014 році, коли хусити захопили Сану і більшу частину північної частини країни, змусивши уряд втекти на південь, а потім до Саудівської Аравії. Очолювана Саудівською Аравією коаліція, яку тоді підтримували США, через кілька місяців вступила у війну, щоб спробувати повернути уряд до влади.

Відтоді конфлікт перетворився на регіональну війну, яка забрала життя десятків тисяч мирних жителів і бойовиків. Війна також призвела до найгіршої гуманітарної кризи у світі, в результаті чого мільйони людей страждають від нестачі їжі та медичної допомоги, а країна знаходиться на межі голоду.

Источник материала
Поделиться сюжетом