Ситуація в Казахстані може повторитися в Європі та Україні
Ситуація в Казахстані може повторитися в Європі та Україні

Ситуація в Казахстані може повторитися в Європі та Україні

Експерт з міжнародних питань Ілія Куса припустив, що руйнівні протести, які охопили Казахстан, можуть повторитися і в інших країнах, зокрема Європі та Україні.

Про це експерт заявив в ефірі телеканалу "Україна 24".

Протести не через газ

На думку пана Куси, причиною мітингів у країні є не тільки підняття цін на газ, а загалом політична ситуація в країні. Експерт пояснив, що подібних протестів у світі зараз багато і вони потенційно дуже руйнівні, бо не мають під собою ні певної ідеології, ні лідера:

"Це не ідеологічний протест, це не протест за демократію, за якісь цінності, політичного лідера… Це якраз відображає труднощі, з якими стикнулося багато країн, не лише Казахстан, в ковідний і постковідний період", - зазначає експерт.

Протести в Казахстані. Фото: Радио Азаттык

Ілія Куса не виключає, що ситуація, яка виникла через газ в Казахстані, може також повторитися в країнах Європи і Україні, адже у нас теж складна ситуація з цінами.

Експерт додав, що хоча протести в Казахстані почалися через ціни на газ, пізніше мітингувальники почали викрикувати політичні лозунги, на які впливають і внутрішні, і зовнішні фактори:

"Вийшла частина людей, які вже давно були незадоволені станом політичних справ у Казахстані, особливо впливом сім’ї Назарбаєва на політику. З іншого боку, мені здається, що тут присутній і зовнішній фактор. Зрозуміло, якщо ситуація далі буде погіршуватися, то нею будуть користуватися інші гравці", - говорить Куса, пояснюючи, що Казахстан має геостратегічну цінність як для Росії, так і для Китаю і США.

Протести в Казахстані

Протести в Казахстані

Нагадаємо, що 2 січня в Казахстані почалися масові мітинги через підняття вдвоє ціни на скраплений газ – з 60 до 120 тенге. Протести охопили найбільші міста країни, зокрема Жанаозен, Актау, Алмати, Астана.

Мітинги перестали бути мирними. Почалися сутички активістів з силовиками і перші затримання. У вівторок, 4 січня, з’явилися повідомлення, що оператори блокують вихід в Мережу і доступ до месенджерів.

 Уряд країни пішов на зустріч протестувальникам і знизив ціну на газ до 50 тенге. Однак протести продовжилися. Мітингувальники почали палити автомобілі поліції та предмети інфраструктури.

Нагадаємо, що в Казахстані протестувальників заарештовують, інтернет відключають.

Читайте також, що в Казахстані відновився бунт, поліцейським доводиться тікати від протестувальників.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом