Художниця створює картини спільно із робопсом Boston Dynamics. Одну вже продали за $31,5 тисяч
Художниця створює картини спільно із робопсом Boston Dynamics. Одну вже продали за $31,5 тисяч

Художниця створює картини спільно із робопсом Boston Dynamics. Одну вже продали за $31,5 тисяч

Польсько-американська художниця Агнешка Пілат першою залучила технологію на основі штучного інтелекту для створення картин. Вона використала робопса Spot, розробленого Boston Dynamics, як помічника у студії. Одну їхню картину вже продали на аукціоні за 31,5 тисяч доларів.

Про це пише видання Artnet.

Boston Dynamics та інші компанії з виробництва робототехніки запросили Пілат як першу художницю для їхньої артрезиденції. У 2021 році авторка вже представила серію полотен «Відродження 2.0», взявши за основу роботи відомих авторів, зокрема Мікеланджело, Леонардо да Вінчі та Марселя Дю.

Пілат зробила робопса помічником на студії та вірить, що одного разу його картини впишуть в історію західноєвропейського мистецтва. До тіла Spot прикріпили механічну руку і запрограмували його наносити зображення на полотно, яке художниця попередньо ґрунтує та фарбує.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Agnieszka Pilat (@agnieszka_pilat)

Жінка дає пристрою вказівки через iPad. Наразі робот здатний лише на прості рухи та промальовування прямих ліній. Одне із полотен, створених спільно зі Spot, Пілат вдалося продати на аукціоні Sotheby's за 31,5 тисяч доларів (866 тис. грн).

Мисткиня переосмислила сюжети, зобразивши на кожному полотні робота Spot. Вона зробила роботів головною темою своїх творів.

Присвячуючи портрети новим технологіям, художниця порівнює їх із сучасною аристократією. Наразі художниця працює над колекцією NFT-творів і поки що не планує розлучатися з роботом.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Agnieszka Pilat (@agnieszka_pilat)

Що ще вміє робопес?

Spot — це чотириногий робот від компанії Boston Dynamics, уперше представлений у 2016 році. Він легко підіймається по сходах і перетинає нерівну місцевість, але водночас досить малий, щоб його можна було використовувати в приміщенні.

Того ж року компанія представила SpotMini — зменшений варіант чотириногого робота. Його можна навчити виконувати різні команди — приносити напої чи ставити посуд у мийну машину.

У 2017 році японська компанія SoftBank купила Boston Dynamics у Google і почала випускати власні оновлення. Так, у лютому 2018 року робопса навчили відчиняти двері, у квітні 2019-го — тягнути вантажівку.

У вересні 2019 року компанія випустила робопса на комерційний ринок. Спершу його можна було орендувати, а згодом і придбати за 74,5 тисячі доларів.

У травні 2020-го робота навчили випасати овець, а в лютому залучили до роботи на нафтовій вежі норвезької компанії Aker BP ASA — робопес має шукати місця витоку газу, а також забезпечувати телеприсутність операторів, які перебувають на березі.

Керівник Boston Dynamics Майкл Перрі розповідав, що приблизно 500 роботів-собак по всьому світу наразі використовують у роботі комунальних компаній, на будівельних майданчиках або в інших комерційних умовах, що передбачають небезпечні ситуації.

Чотири пристрої використовують в поліції. Щоправда, у квітні 2021-го одного такого робопса «звільнили» з департаменту Нью-Йорка через критику в соцмережах. Жителі міста почали хвилюватися, що робота застосовуватимуть проти людей.

Також робопсів Spot залучають до танців. Так, у 2018 році вони станцювали під Uptown Funk, а наприкінці 2020-го приєдналися до Atlas і Handle (ще двох роботів Boston Dynamics) у танцювальному виконанні під класику 1962 року «Do You Love Me», а у червні 2021-го робопси станцювали під пісню південнокорейського попгурту BTS «IONIQ: I'm On It».

Источник материала
loader
loader