Штрафи за сексизм, «арешт активів» Прямого та 5 каналів та фейки щодо «поступок» США: головне за вихідні
Штрафи за сексизм, «арешт активів» Прямого та 5 каналів та фейки щодо «поступок» США: головне за вихідні

Штрафи за сексизм, «арешт активів» Прямого та 5 каналів та фейки щодо «поступок» США: головне за вихідні

Головні новини, статті та колонки 7-9 січня 2022 року.

«Детектор медіа» оновлювався новинами, текстами та матеріалами протягом вихідних. Пропонуємо добірку найважливіших тем, аби ви нічого не пропустили.

Новини

  • ДБР заперечило, що майно 5 каналу і Прямого заарештували

6 січня партія «Європейська солідарність» заявила, що суд арештував активи Прямого та 5-го каналів, які раніше належали експрезиденту Петру Порошенку. У заяві «ЄС» не уточнюється, про які саме компанії йдеться, адже з 5 листопада 2021 року мовники належать холдингу «Вільні медіа».

Однак у ДБР заявили, що інформація про арешт активів телеканалів не відповідає дійсності.

Докладніше – запосиланням.

  • Адвокат Порошенка наполягає, що суд заарештував активи «опозиційних медіа» — 5 каналу і Прямого

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань назвав неправдивою заяву ДБР, що суд не арештовував майно 5 каналу та Прямого каналу.

Докладніше – запосиланням.

  • «Ти більше ніколи не працюватимеш на телебаченні»: нова пісня учасників Radiohead

Проєкт The Smile, заснований вокалістом групи Radiohead Томом Йорком і гітаристом Джонні Ґрінвудом у травні 2021 року, випустив перший сингл під назвою You Will Never Work in Television Again («Ти більше ніколи не працюватимеш на телебаченні». Пісню спродюсував Том Йорк разом із Найджелом Ґодрічем.

Докладніше – за посиланням.

  • У Києві під час перевірки СБУ побили казахстанського опозиціонера – правозахисниця

Президентка фундації «Відкритий діалог», правозахисниця Людмила Козловська заявила, що у Києві під час перевірки СБУ побили казахстанського опозиціонера Заманбека Тлеулієва. Повідомлення з’явилось на тлі масових протестів у Казахстані.

Докладніше – запосиланням.

Фільм про відомий дитячий хор «Щедрик» виклали на YouTubе

Документальна стрічка «Свій голос» (2016) Сергія Маслобойщикова з’явилася у відкритому доступі. У роботі йдеться про всесвітньо відомий колектив «Щедрик», заснований у 1971-му Іриною Сабліною. Глядачі можуть дізнатися, як вівся відбір вокалістів, які люди увійшли до історії хору та в якому суспільно-політичному контексті проходили пошуки репертуару.

Докладніше – запосиланням.

  • Російського актора В'ячеслава Чепурченка не впустили на зйомки в Україну

Російський актор серіалів і театру В’ячеслав Чепурченко отримав заборону в’їзду в Україну на три роки через незаконне відвідування тимчасово окупованого Криму. Під час спілкування з прикордонниками Чепурченко стверджував, що не розуміє української мови. Відповідаючи на запитання про зйомки у Криму, актор «усіляко відхрещувався та заперечував перебування на тимчасово окупованому півострові».

Докладніше – за посиланням.

  • В Україні штрафуватимуть за дискримінацію і сексизм

В Україні набули чинності зміни до закону «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі», який поширюється на текст та на зображення.

Під цю норму закону підпадають раса, колір шкіри, політичні, релігійні та інші переконання, стать, вік, інвалідність, етнічне та соціальне походження, громадянство, сімейний та майновий стан, місце проживання, мовні або інші ознаки.

Також дію закону скеровано на подолання сексизму в рекламі. Штраф за порушення можуть призначити у десятикратному розмірі мінімальної зарплати.

Докладніше – за посиланням.

  • Розслідувачі Bellingcat почали фіксувати авіаперельоти над Казахстаном

Команда розслідувачів під керівництвом Еліота Хіггінса оголосила про запуск відкритої бази даних щодо авіаперельотів над Казахстаном. Також будуть моніторити рух авіатранспорту в районі столиці Киргизстану Бішкека, що неподалік Алмати. Ці дані важливі для уточнення фактів про ситуацію, що постійно змінюється. Адже в країні на тлі протестів і безладу циркулюють чутки щодо того, де перебуває екс-президент Нурсултан Назарбаєв.

Докладніше – за посиланням.

  • Італійський суд захищає жертв режиму – адвокат Лавренчука

Адвокат Альфонсо Татарано, який захищає в суді українського режисера Євгена Лавренчука заявив, що в Італії суд найчастіше відмовляє в екстрадиції людей, яких переслідують за політичними мотивами. Євгена Лавренчука затримали в Італії на вимогу Росії за звинуваченням у «фінансових порушеннях», які він нібито скоїв у Росії 8 років тому.

Докладніше – за посиланням.

  • Google і Facebook оштрафували на 210 млн євро

Французька служба захисту конфіденційності даних оштрафувала Google і Facebook, платформи мають сплатити 210 млн євро за те, що вони перешкоджали користувачам блокувати онлайн-відстеження маркетологів.

Докладніше – за посиланням.

  • Білий дім прогнозує кампанію в ЗМІ щодо поступок Росії з боку США

10 січня США та Росія проведуть переговори щодо України, а 12 січня пройде засідання ради НАТО-Росія. Переговори відбудуться на тлі повідомлень про можливість нового вторгнення Росії до України. У Білому домі вважають, що можна очікувати на поширення російськими медіа дезінформації щодо «поступок» Росії з боку США.

Докладніше – за посиланням.

  • New York Times придбала Athletic Sports Media за 550 мільйонів доларів

The New York Times Co. оголосила про купівлю компанії Athletic Sports Media за 550 тисяч доларів. Головна мета – подвоїти кількість підписників цифрових медіа та охопити молодшу аудиторію.

Докладніше – за посиланням.

  • Казахське телебачення показало «зізнання» відомого музиканта, що він нібито протестує за гроші

Казахський державний канал Qazaqstan показав сюжет, де музикант та лауреат міжнародних фестивалів з Киргизстану Вікрам Рузахунов каже, що нібито за гроші вчиняв мародерство на мітингу. На обличчі Рузахунова помітно синці, правозахисники припускають, що перед відеозаписом музиканта катували і змуcили говорити неправду.

Докладніше – за посиланням.

Колонки

  • Повернення Beatles. Новий документальний фільм Пітера Джексона

У кінці листопада 2021 року на стримінговій платформі Disney+ вийшов документальний фільм новозеландського режисера Пітера Джексона The Beatles: Get Back. Цей трисерійний фільм тривалістю майже вісім годин — одна з важливих кіноподій минулого року.

Про те, як новозеландському режисеру вдалося не тільки ощасливити фанатів «Бітлз», а й поставити крапку в дискусіях про причини розпаду групи, читайте у колонці Олега Чорного.

  • Обережно, діти! «Дитячий охоронець» на «Україні» — детективний серіал, який працює як соціальне шоу

Детектив «Дитячий охоронець» без убивства піднімає проблеми, які зазвичай обговорюють у програмі «Говорить Україна». Чому сюжет перетворює серіал на аналог соціального проекту та разом із тим нівелює заявлений детективний жанр як такий, читайте у колонці Андрія Кокотюхи.

  • Криза в Казахстані та введення російських військ: ризики та можливості для України

Події в Казахстані розвиваються дуже швидко і Україну очевидно втягують у контекст конфлікту. Про перший офіційний крок державних органів України щодо ситуації в Казахстані і про що свідчить кейс Мухтара Аблязова та його соратників, до яких прийшли співробітники СБУ, читайте у колонці Дмитра Золотухіна.

Статті

  • «Дім дракона», «Володар перснів» та «Останні з нас». 10 cеріалів, на які чекають у 2022 році

Поки всі сваряться через образ українки-крадійки в серіалі «Емілі в Парижі», обговорюють реюніон «Гаррі Поттера» та «скасування» авторки саги, режисери, сценаристи, телекомпанії й стримінгові сервіси активно працюють над новими серіалами, яких у 2022-му буде чимало.

Йдеться і про екранізацію відомих книжок, приквели та спінофи до вже рейтингових серіалів; і про нові сезони ще не до кінця розказаних телекіноісторій.

Гала Скляревська та Ольга Беца пропонують власну суб’єктивну добірку серіалів, на вихід яких варто чекати цього року. Докладніше – читайте за посиланням.

  • Парад мольфарів і воскресіння з Ахметовим. Огляд телетижневиків 26—28 грудня 2021 року

«Детектор медіа» в останній тиждень 2021 року оглядав не лише щоденні новини, а й тижневики, в яких переважно підбивали підсумки року і робили передбачення на 2022-й. Напередодні Нового року у підсумкових програмах активно обговорювали справу проти Порошенка, піарили астрологів і магів, а також сміялись із мемів про жіночий призов. Докладніше читайте у статті Андрія Любарця.

  • Спростовуючи фейк, слід загортати його у правду, а не навпаки

Спростовуючи фейки й маніпуляції про коронавірус, журналістам варто бути обережними та уважними, не вірити на слово всім, хто називає себе експертом, перевіряти інформацію в першоджерелах і спростовувати брехню розумно: загортаючи в подушку з правдивих фактів, а не навпаки.

Чому боротися з ковідними фейками потрібно саме так, за якою схемою працює російська пропаганда в Україні й не тільки і чому будь-яка дезінформація повинна мати в основі реальний факт –читайте у статті Ольги Беци.

Колаж: «Детектор медіа»

Теги по теме
Новости
Источник материала
Поделиться сюжетом