Куди зник експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв?
Куди зник експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв?

Куди зник експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв?

З початку січня нового року Казахстан перебуває у центрі уваги усього світу через протести через підняття цін на скраплений газ. З мирних вони швидко перетворилися на заворушення із політичними гаслами. Демонстранти вимагали усунення від влади колишнього президента Нурсултана Назарбаєва. Незважаючи на мітинги, з початку кризи в країні Єлбаси ні разу не з’являвся на публіці.

Де зараз знаходиться диктатор, намагався з’ясувати "Фокус".

За офіційною інформацією, Нурсултан Назарбаєв в Казахстані і "проводить низку консультативних зустрічей". Нібито перший президент перебуває на постійному зв’язку з чинним очільником країни - Касим-Жомартом Токаєвим і навіть проводить телефонні розмови з "дружніми Казахстану державами". Зокрема, згадується білоруський лідер – Олександр Лукашенко.

За офіційною версією, Єлбаси в Казахстані. Скріншот

Незважаючи на це, у низці ЗМІ та соцмережах поширюється інформація про те, що Назарбаєв давно покинув країну. Є навіть припущення, що диктатор помер.

Востаннє публічно Нурсултан Назарбаєв з’являвся в Санкт-Петербурзі 28 грудня на неофіційному саміті  країн СНД. Тоді він провів переговори з Володимиром Путіним за зачиненими дверима. На зустрічі був присутній також чинний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Де зараз Нурсултан Назарбаєв?

Сьогодні є багато припущень, де може знаходитися Єлбаси. Головний редактор порталу Orda.kz повідомляє, за інформацією з джерел, диктатор з родиною покинули країну. Нібито, в Казахстані зараз лише брат колишнього президента -  Болат Назарбаєв.

За першою версією, Назарбаєв з родиною відпочивають на курортному острові в Китаї. За інформацією експерта по країнах Центральної Азії Аркадія Дубнова, Єбаси поїхав туди на лікування.

Портал kg24 з посиланням на Flightradar24 зазначає, що Назарбаєв зі своєю дочкою Дінарою та її сім’єю поїхав у Киргизстан. 6 січня в аеропорті "Манас" в Бішкеку приземлився приватний літак Bombardier Global, який міг належати Назарбаєву. Того ж вечора в бішкекському аеропорту приземлився ще один літак, який може належити родині Єлбаси. У пресслужбі летовища зазначили, що рейс був комерційним – і вони не знають, хто був на борту.

Куди зник Нурсултан Назарбаєв?

За третьою версієї, Нурсултан Назарбаєв - у Дубаї. Про це пише російський портал The insider. За його даними, Диктатор міг відлетіти на борту E35L літака Embraer Legacy 650, який вилетів із столиці Казахстану і приземлився у Міжнародному аеропорту Аль-Мактум в Дубаї. При цьому дані про політ були приховані.

Назарбаєв помер?

Білоруський журналіст Сергій Наумчик задався питанням, чому Назарбаєв різко притих. Важко повірити, що Єлбаси помер і влада Казахстану просто приховує цей факт. Хоча подібні прецеденти вже траплялися в Середній Азії. Коли у 2016 році помер президент Узбекистану Іслам Карімов, уряд країни ще тиждень намагався запевнити усіх, що лідер живий.

Білоруський журналіст також зазначив, що факт фізичної смерті Назарбаєва пояснив би, чому Токаєв порушив Конституцію і передав повноваження голови Ради Безпеки, які довічно закріпленні за Назарбаєвим. Адже, якщо Єлбаси досі живий, то чинний президент порушив закон.   

У свою чергу колишній радник Назарбаєва Ермухамед Ертисбаєв переконаний, що Єлбаси не з’являється на публіці через хворобу. На його думку, якби Назарбаєву дозволяло здоров’я, він обов’язково б виступив перед народом.

Нагадаємо топ-9 фактів про диктатора Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Читайте також, що після протестів у Казахстані президент Токаєв представив нового главу уряду країни.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом