Столтенберг: НАТО ухвалило рішення про входження України та Грузії, але термінів не встановлено
Столтенберг: НАТО ухвалило рішення про входження України та Грузії, але термінів не встановлено

Столтенберг: НАТО ухвалило рішення про входження України та Грузії, але термінів не встановлено

КИЇВ. 14 січня. УНН. НАТО ухвалило рішення про прийняття України та Грузії, але не встановлювало термінів прийому. Про це заявив в опублікованому в п'ятницю в газеті La Repubblica інтерв'ю Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, пише УНН.

Цитата:

"Україна вже подала заявку на членство, і ми вирішили працювати над цим. Підтримувати її у реформах, у модернізації збройних сил за нашими стандартами. Зрозуміло, що ми відчинені. У 2008 році ми встановили, що Україна та Грузія стануть членами, але не (встановили - ред.) коли", - сказав Столтенберг.

Деталі

Однак, зі слів Генсека НАТО, основний меседж тепер інший: "питання членства стосується України та 30 союзників пакту".

"Натомість росіяни хотіли б угоди, яка має обов'язкову силу, яка перешкоджає розширенню НАТО. Це було б порушення наших принципів щодо самовизначення народів. Українці, фіни чи шведи повинні мати право самостійно вирішувати, чи приєднатися і коли. Росіяни не можуть втручатися. Вони хочуть відновити якийсь вплив, зарезервований для великих держав. Але це не та Європа, у якій я хотів би жити. Європейські держави вільні та незалежні", - додав він.

Столтенберг вказав при цьому, що "зараз на порядку денному реформи, допомога Україні". "Повторюю: зараз йдеться про російську агресію, а не про все інше. Вони окупували частину України, Крим, вони контролюють Донбас через підтримку сепаратистів, а потім намагаються змусити нас прийняти юридично обов’язковий договір, який порушує національний суверенітет. Це ключове питання", - зазначив він.

Доповнення

Росія і Захід зайняли безкомпромісну позицію під час переговорів цього тижня, щоб обговорити напруженість навколо України. У той час як Москва вимагала зупинити розширення НАТО, Вашингтон і його союзники категорично відкинули такі вимоги.

Переговори Росія-США в понеділок в Женеві і зустріч Росія-НАТО в середу в Брюсселі не змогли скоротити розрив у позиціях, хоча сторони залишили відкритою можливість для майбутніх переговорів з контролю над озброєнням і щодо способів запобігання військових інцидентів між Росією і Заходом, відзначає AP.

Переговори проходять на тлі того, як українська влада і західні партнери звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Переговори з РФ відбулися з США, НАТО і ОБСЄ - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня в Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Теги по теме
Украина Россия НАТО Грузия
Источник материала
Поделиться сюжетом