Що буде з карантином в Україні у 2022 році: прогнози експертів
Що буде з карантином в Україні у 2022 році: прогнози експертів

Що буде з карантином в Україні у 2022 році: прогнози експертів

Коли закінчиться пандемія коронавірусу: прогноз / фото УНІАН, Микола Тис

Останніми днями в Україні зростає захворюваність на коронавірус. Так, зокрема, сьогодні добовий показник перевищив 20 тисяч вперше з листопада 2021 року. Одна з причин - постійна мутація вірусу та низькі темпи вакцинації.

Експерти впевнені, що доволі високою залишається можливість запровадження нового локдауну в Україні вже цієї зими, пише 24 канал.

За словами спеціалістів, коронавірус у 2022 році нікуди не зникне, а продовжить мутувати. Так, аналіз Київської школи економіки також демонструє більшу протяжність та потужність осінньої Дельта-хвилі за весняну.

Наголошується, що різниця між піками у кількості госпіталізованих, кількості нових випадків та померлих для першої хвилі захворюваності у 2021 році складала 11 днів, а для другої осінньої – близько 15 днів, тобто збільшення становить 27%.

Саме тому у разі підтвердження більшої поширюваності та більшої стійкості до вакцин новий штам Омікрон, виявлений вперше в ПАР, може вимагати ще більшого охоплення населення вакцинацією у 2022 році та впровадження додаткових стримуючих заходів – продовження системи адаптивного карантину.

"Випадків зараження штамом "Омікрон" в Україні поки не так багато. Ми говоримо про те, що будуть створюватися кластери, де буде починатися поширення захворюваності в Україні. І це поширення може починатися з будь-якого регіону. Наприклад, під час хвилі Дельта першим регіоном, який опинився у червоній зоні, стала Херсонська область, яка під час весняної хвилі показувала хороші результати", – зауважив Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE).

Аналітики уточили, що наразі у зоні потенційного ризику перебувають два українські регіони – Сумська та Івано-Франківська, де коефіцієнти виявлення нових випадків складають 24,8% та 22,1% відповідно при рекомендованих ВООЗ 5%.

Експерти ВООЗ припустили, що пандемія коронавірусу може перейти у форму сезонної хвороби. Так, за планами ВООЗ до кінця 2022 року буде вакциновано 70% населення.

"Ми переконані, що до кінця 2022-го року ситуація з коронавірусом стане контрольованою і ми зможемо значно знизити кількість випадків тяжкого перебігу хвороби та смертей. Якщо ми досягнемо позначки у 70% вакцинованих, то будемо у кардинально іншій ситуації з точки зору епідеміології", – заявила очільниця експертної групи ВООЗ Марія ван Керкхове.

Наголошується, що перехід від пандемії до стану сезонного захворювання буде відрізнятися у кожній країні залежно від рівня імунітету серед населення та рівня вакцинації. Але все ж з часом COVID-19 може стати просто сезонною хворобою, яка вже не буде настільки загрозливою для населення. Але для того, аби коронавірус став ендемічним, необхідно імунізувати 80 – 85% населення кожної країни. Лише в такому випадку існує можливість переходу в ендемічну фазу.

В KSE прогнозують, що нова хвиля може розпочатися в країні вже в січні.

Раніше у МОЗ наголосили, що тенденції щодо поширення Омікрону у світі свідчать про те, що Україна теж не уникне нового спалаху коронавірусної хвороби.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • В Україні почався новий спалах коронавірусу
  • У МОЗ попередили про особливості "Омікрона": заразніший, частіше хворіють діти
  • На першому місці не COVID-19: стало відомо, від чого найчастіше вмирали українці
Теги по теме
Коронавирус пандемия Коронавирус в Украине
Источник материала
Поделиться сюжетом