Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту: як розстрілювали і закопували живцем євреїв в Україні
Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту: як розстрілювали і закопували живцем євреїв в Україні

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту: як розстрілювали і закопували живцем євреїв в Україні

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. В Україні за часів Другої світової війни знищили приблизно 1 млн євреїв.

Про це та інші події, що відбувалися через терор нацистів, пише видання "Факти".

Перші зачистки в Україні

День пам'яті жертв Голокосту заснувала Генеральна Асамблея ООН у 2006 році. Ініціатором, в тому числі, виступила Україна. 27 січня вибрали тому, що в цей день в 1945 році був звільнений концентраційний табір Освенцим, в якому померло до 4 млн осіб.

Створення гетто і перші зачистки почалися відразу після входу нацистів на територію СРСР. В Україні погроми і арешти почали влаштовувати у Львові. Лише протягом першого тижня було вбито 6000 євреїв. У листопаді 41-го почали створювати гетто на Західній Україні. Всього в цьому регіоні загинуло 610 000 євреїв.

Братська могила під назвою Бабин Яр, де вбили понад 50 000 євреїв, циган, українців, росіян, поляків, білорусів

На території Західної Волині до кінця 1942 року знищили 150 000 осіб. До їх вбивств залучалося навіть місцеве населення. Місцем масових розстрілів став П'яничанський ліс під Вінницею.

У Києві існує братська могила під назвою Бабин Яр, там було вбито понад 50 000 євреїв, циган, українців, росіян, поляків, білорусів. Всього - 150 000 цивільних і військовополонених за всі роки нацистської окупації.

Геноцид на півдні та сході України

З середини 1942 року в Криму і на Лівобережжі вбили 112 000 євреїв. В Одесі наприкінці 41-го року за один раз на вулицях повісили 5 тисяч людей і ще 28 000 живцем спалили на Люстдорфській дорозі.

У селі Богданівка Одеської області було створено єврейське гетто для 55 тисяч осіб, з них вижила тільки 1000. Ще 20 000 загинули в близько розташованих населених пунктах і селах.

27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. В Україні під час геноциду загинуло понад 1 млн євреїв

Генеральна Асамблея ООН в 2022 році затвердила резолюцію, яка повинна боротися з будь-якими запереченнями існування Голокосту у світовій історії. Цей документ допоможе протистояти перекручуванню фактів і спробам мінімізувати кількість жертв трагедії.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що Google присвятив дудл 180-річчю художника Архипа Куїнджі, який любив малювати Україну.

Також ми писали, що День ангела Ніни, 27 січня: добірка вітальних листівок, віршів і теплих побажань.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом