19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Швейцарія може першою в світі заборонити тестування ліків на тваринах
Швейцарія може першою в світі заборонити тестування ліків на тваринах

Швейцарія може першою в світі заборонити тестування ліків на тваринах

В Швейцарії можуть заборонити випробовувати ліки на тваринах \ фото REUTERS

Громадяни Швейцарії у неділю голосуватимуть на референдумі з питання повної заборони тестування медичних препаратів на тваринах.

Це стало можливим після того, як борці за захист прав тварин заручились достатньою підтримкою для проведення референдуму з цього питання.

За даними урядової статистики, у 2020 році в Швейцарії, де величезний фармацевтичний сектор, під час лабораторних досліджень загинуло понад 550 тис. тварин, повідомляє повідомляє Reuters. Ця цифра включає 400 тис. мишей і щурів, майже 4600 собак, 1500 кішок і 1600 коней. Під час і після експериментів також вбивали приматів, корів, свиней, риб і птахів.

"Жорстоко і непотрібно проводити експерименти на тваринах, і я впевнений, що ми зможемо розробити ліки без цього", - сказав лікар із північного сходу Швейцарії Ренато Верндлі, який започаткував ініціативу в рамках швейцарської системи прямої демократії.

"Ми не повинні використовувати тварин для власних егоїстичних цілей", – сказав Верндлі. На його думку, такі методи дослідження, як біочіпи, комп’ютерне моделювання або мікродозування щодо людей були більш ефективними, ніж випробування на тваринах.

Результати референдуму будуть обов’язковими для виконання.

Проте, не очікується, що заборона вплине на допомогу фармацевтичному сектору, який попереджає, що цей крок зупинить розробку нових ліків і змусить компанії та дослідників переїхати за кордон.

Фармацевтична лоббі-група Interpharma каже, що цей сектор, до якого входять такі компанії, як Roche і Novartis (NOVN.S), приносить 9% в економіку Швейцарії, включаючи непрямі ефекти, і генерує майже половину швейцарського експорту.

Interpharma очолила опозицію в галузі, заявивши, що пропозиції будуть руйнівними, якщо вони будуть прийняті.

"Дослідження ліків, клінічні дослідження в лікарнях і фундаментальні дослідження в університетах... більше не будуть можливими", – сказав генеральний директор Interpharma Рене Бухольцер.

Представники галузі заявили, що заборона на випробування на тваринах може призвести до припинення випуску нових ліків.

"Я думаю, що ви побачили в часи коронавірусу, наскільки важливо відкривати нові вакцини, наскільки важливі нові ліки. І вони були випробувані на тваринах", - сказав гендиректор Idorsia Жан-Поль Клозель. 

Маріс ван ден Брук з Університету Цюриха проводить дослідження, яке імплантує пухлини мишам, щоб вивчити, як їх імунну систему можна зміцнити для боротьби з раком.

"Оскільки ми не розуміємо навіть 10% процесів, що відбуваються всередині пухлини, неможливо використовувати комп’ютерні моделі чи культуру клітин, щоб зрозуміти складну біологію раку", – сказала вона.

Проте, перш ніж вчені розпочнуть експеримент на тваринах, вони повинні довести, що альтернативи немає, і їх дослідження важливі.

Останні соціологічні опитування показують, що лише 26% виборців підтримують заборону на використання тварин у медичних дослідах і 68% – проти.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Вчені в США нарахували 700 тисяч жертв ядерних випробувань
  • Міжнародна екологічна організація відкриє свій офіс в Україні
  • В Одесі відбувся марш врятованих собак (відео)
Теги по теме
исследование Швейцария
Источник материала
Поделиться сюжетом