Їхати або залишитися: психолог пояснила, як прийняти правильне рішення в умовах війни
Їхати або залишитися: психолог пояснила, як прийняти правильне рішення в умовах війни

Їхати або залишитися: психолог пояснила, як прийняти правильне рішення в умовах війни

Вже майже місяць в Україні триває війна, розгорнута російськими окупантами, і багато українців задаються питанням: переїжджати в іншу область, залишитися вдома або ж покинути межі України.

Як дати вірну відповідь на ці питання, розповіла психолог Дарина Гороховська для "Української правди".

Що потрібно прояснити для прийняття вірного рішення?

  • Оцініть критичність свого мислення: може, вся справа в емоціях? Якщо ви вирішуєте виїжджати куди-небудь через тваринний страх, "накрутку" від знайомих, в зв'язку з істерією оточення, синдромом поганої мами і відчуваючи сором, то постарайтеся спочатку впоратися з емоціями і тільки потім приступати до прийняття рішення.
Експерт рекомендує не приймати рішення на емоціях
  • Чи достатньо сил на переїзд? Проаналізувавши свій ресурс, визначте, чи готові ви куди-небудь переїжджати. Адже переїзд пов'язаний з безліччю справ: збором речей для себе і дітей, транспортуванням до вокзалу, питанням харчування і т.д. Якщо зараз ви не в силах, подумайте, коли переїзд буде можливий і чи настільки він вам необхідний.
  • Дайте здорову оцінку небезпеці. Якщо існує пряма загроза на зразок атаки кадирівців на населений пункт, звичайно ж, потрібно користуватися будь-якою можливістю для від'їзду. У разі ж стабільної ситуації визначіться з критичним показником для виїзду. Таким може бути нанесення удару по інфраструктурі міста або району.

За словами психолога, якщо обстановка в місті спокійна, то не варто панікувати. У разі наявності комфортного житла, дотримання правил двох стін, достатнього запасу води, продуктів і грошей, краще залишитися на місці.

Що потрібно знати про планування від'їзду?

Жителям населених пунктів, які поза прямою загрозою з боку окупантів, експерт рекомендує думати про переїзд лише після складання конкретного плану: куди їхати, до кого, чи вистачить грошей, чим зайнятися на новому місці.

Психолог радить скласти план перед відправленням в дорогу

Що стосується критеріїв поїздки, то психолог вважає головним з них безпеку.

"На кожному етапі слід відповісти на питання:"Як я зможу захистити себе і дітей у разі надзвичайної ситуації?"" - зазначає експерт.

Читайте також: у МОЗ розповіли, як українцям захиститися від небезпечного смогу.

Ще нагадаємо, що робити, якщо через аварію зникло опалення: інструкція від МОЗ.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом