"Це лише тіло": психолог пояснила, як пережити зґвалтування окупантами
"Це лише тіло": психолог пояснила, як пережити зґвалтування окупантами

"Це лише тіло": психолог пояснила, як пережити зґвалтування окупантами

Не дивлячись на те, що офіційно заяви про зґвалтування під час війни в Україні ніхто не подавав, вже відомо про неофіційні повідомлення про злочини сексуального характеру по відношенню до українок з боку окупантів.

Акушер-гінеколог Наталія Лелюх поділилася порадами, Як можна знизити удар по психологічному і фізичному здоров'ю під час і після подібної наруги. Її рекомендації наводить видання Wonderzine.

Що робити під час згвалтування?

Якщо уникнення зґвалтування не є можливим та ваші фізичні сили явно поступаються силі ґвалтівника, краще не чинити опір і постаратися відокремитися від того, що відбувається, "заморозити" почуття.

Ґвалтівнику часто не так потрібен сам секс, як відчуття влади і приниження жертви. Якщо ви будете активно чинити опір, можете тільки ще більше спровокувати його нахили садиста.

Під час зґвалтування краще не чинити опір

Постарайтеся думати, що ви в іншому місці, тіло вам не належить, насильник не гідний того, щоб на нього звертати увагу. За порадою психолога промовляйте подумки: "Це тільки тіло, моя душа більше, сильніше, її схопити неможливо. Я в 1000 разів більше, ніж тіло. Це тільки тіло".

Ні в якому разі не звинувачуйте себе - вина виключно на гвалтівникові-окупанті, а ви жертва, ви така ж людина, якою були, ця ситуація не здатна вас заплямувати.

Як подбати про тіло після згвалтування?

Якщо після наруги насильник вас залишив і ваше життя поза загрозою, подбайте про своє тіло. Можете використовувати вологі серветками, якщо вони є.

Ви, швидше за все, захочете помитися, але окупація позбавляє такої можливості. Не варто ризикувати життям, ставте безпеку на перше місце.

Якщо статеві органи травмовані і болять, скористайтеся "дружнім" для слизової розчином соди (1 ч.л. на 0,5 л. води), просто чистою водою, дитячими безспиртовими вологими серветками, мазями на зразок трідерма, левомеколя, тріакутана, бепантена. Можна також скористатися хлоргексидином або кремом для рук, якщо є тільки він.

А ось від спиртових антисептиків або серветок, перекису водню, пантенолу, рослинного масла або інших масляних розчинів варто утриматися.

При наявності в аптечці антисептичних або антибактеріальних свічок, ставте їх протягом 5-6 днів.

Як запобігти вагітності?

Якщо ви не користуєтеся контрацептивними таблетками на постійній основі і у вас не стоїть внутрішньоматкова спіраль, то небажана вагітність, на жаль, можлива.

Психолог розповіла, як уникнути вагітності після зґвалтування

Пошукайте гормональний контрацептив і спробуйте запобігти їй. Так, якщо знайдуться таблетки-контрацептиви Джаз, то для запобігання вагітності візьміть 5 активних таблеток з упаковки і випийте їх за один раз. Через 12 годин потрібно випити ще стільки ж.

При першій можливості зверніться до лікаря: він огляне і призначить аналізи на інфекції, які передаються статевим шляхом. Також зверніться за допомогою до психологів, наприклад, з проєкту "Розірви коло", по телефону +380800500335.

Раніше ми писали, що робити, якщо виснажилися морально і перестали реагувати навіть на сирени.

Ще читайте, як підготуватися до тривалої облоги міста? Детальна інструкція.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом