Українська економіка втратить не менше 30% через війну: як це вплине на ціни та курс долара
Українська економіка втратить не менше 30% через війну: як це вплине на ціни та курс долара

Українська економіка втратить не менше 30% через війну: як це вплине на ціни та курс долара

Лише 14 квітня, вперше з початку повномасштабної війни з росією НБУ оцінив масштаби можливих втрат української економіки. За підрахунками втрати склали не менше 30%, такі прогнози НБУ збігаються з думкою як іноземних кредиторів України, так і бізнесу.

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

Підписатися

Які галузі найбільше постраждають від війни

За оцінкою Київської школи економіки, станом на 11 квітня було повністю чи частково зруйновано 145 промпідприємств. За цими даними тільки українська металургія втратила 30% активів, до того ж чимало з них не підлягають відновленню, передає "Forbes".

Безробіття, фото Знай.ua

Через війну, яку розв'язала росія, майже чверть компаній в Україні були змушені зупинити роботу. Однак, місяць тому цей показник був 30%, а це означає, що частина бізнесу вже повертається до роботи. Крім того, майже 23% підприємств збільшили виробництво впродовж останніх тижнів. Понад 20% провели чи проводять релокацію.

Як пише ЦЕС, наразі близько 13% української території заміновано, до того ж у зоні підвищеної небезпеки регіони, на які у 2021 році припадало 38% виробництва пшениці, 34% кукурудзи, 43% ячменю та 49% насіння соняшника. Ще проблема для АПК це блокування портів, через що індустрія змушена у десять разів скоротити експорт.

Як виростуть ціни та чи буде дефіцит

Цьогоріч очікується, що інфляція досягне 20%. Однак, вже зараз суттєво подорожчали пальне, фармацевтика та продукти харчування. До того ж підстави для зростання збережуться, навіть якщо подальшого розширення масштабів війни не буде. Че відбуватиметься через руйнування виробничих процесів разом із підприємствами, складами та логістичними складами, а також високі ціни на енергоносії.

Супермаркет, фото: Знай.uа

Російські окупанти цілеспрямовано завдають удари по паливних об’єктах, що веде за собою ріст цін. Щоб стримати зростання цін, уряд удався до регулювання вартості частини товарів та скасував ПДВ на пальне.

Експерти зазначають, що у першу чергу здорожчає імпортна продукція, однак продовольчі товари можуть подорожчати не так суттєво. Все тому, що через складну логістику в експорті, частина непроданої продукції піде на внутрішній ринок.

Курс гривні

Щонайменше до кінця воєнного стану НБУ триматиме зафіксованим курс гривні на рівні 29,25 грн/$, заявив минулого тижня заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

курс гривні, фото Pxhere

Однак, за словами експертів далі девальвація гривні неминуча. Перш за все через те, що після війни експорт, частина якого постраждала від руйнувань, буде відновлюватися повільніше, ніж імпорт. Однак, НБУ все ж має можливість стримувати падіння курсу за рахунок резервів. До того ж гривню може підтримати валюта, що буде надходити до України разом із міжнародною підтримкою.

Безробіття

Швидко повернутися на довоєнні рівні зайнятості не вдастся. Тільки 16% опитаних компаній не очікують падіння доходів цього року. Понад половина орієнтується на втрату не менш ніж 50% виручки 2021-го.

Безробіття, кадр з відео

Однак рівень безробіття в Україні буде залежати від активності держави.Це означає допомогу бізнесу з податками, кредитами та релокацією.

Нагадаємо, українці масово продають заощадження в доларах: в НБУ назвали причину

Раніше Знай писав, війна в Україні може призвести до злиднів понад 20% людства: генсек НАТО наштовхнув на серйозні дії

Також Знай повідомляв, Ощадбанк дасть в кредит деяким українцям: з однією умовою

Источник материала
Поделиться сюжетом