Поліція Буковини закликає громадян добровільно здавати нелегальну зброю
Поліція Буковини закликає громадян добровільно здавати нелегальну зброю

Поліція Буковини закликає громадян добровільно здавати нелегальну зброю

Під час ефіру Українського радіо Буковина ведучі цікавилися у начальника сектору контролю за обігом зброї ГУНП в Чернівецькій області Василя Дудки за яких умов не застосовують кримінальну відповідальність, чому потрібно здавати зброю та як отримати дозвіл на її придбання.

Зокрема, підполковник поліції зауважив, що 24 березня Верховна Рада України внесла зміни до частини 3 статті 263 Кримінального кодексу України: особа, яка добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої, не підлягає кримінальній відповідальності.

Крім того, громадяни, які здали до поліції мисливську вогнепальну, холодну, газову зброю, після оформлення відповідних документів мають можливість зареєструвати цю зброю в особисту власність і використовувати її на законних підставах. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Чернівецької області.

Наразі діє спрощена процедура отримання дозволу на придбання зброї. Для цього необхідно подати на ім’я керівника органу поліції за місцем проживання (перебування) письмову заяву. 

До заяви додати:

  • копію документа, що посвідчує особу;
  • за наявності – копію військового квитка, пенсійного посвідчення військової служби чи правоохоронного органу, члена громадського формування або наявного вже дозволу на зброю, а також іншого документу, що підтверджує факт досвіду користування зброєю.

Термін видачі дозволу – до двох днів, у зв’язку з необхідною перевіркою особи, яка звертається за дозволом.

Обмеженнями для видачі дозволу є:

  • систематичне порушення публічного порядку та правил дозвільної системи;
  • керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння;
  • незаконне виробництво, придбання, зберігання наркотичних засобів;
  • вчинення домашнього насильства;
  • повідомлення підозри у вчиненні кримінального правопорушення;
  • перебування особи у державному розшуку;
  • судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;
  • наявність рішення суду про конфіскацію чи оплатне вилучення зброї.

Дозвіл на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв видається на строк дії правового режиму воєнного стану. Його анулювання здійснюється у випадку вчинення вищезгаданих обмежень.

Нагадуємо: за зберігання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без дозвільних документів передбачена кримінальна відповідальність. Такі дії, згідно статті 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України, караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Додаткову інформацію щодо процедури отримання дозволу та добровільної здачі зброї можна дізнатися за тел. 59-15-67, 050-186-21-33, 067-924-48-08.

Теги по теме
полиция Оружие Черновицкая область
Источник материала
Поделиться сюжетом