ЄБРР прогнозує уповільнення економічного зростання через відсутність експорту російського газу до ЄС
ЄБРР прогнозує уповільнення економічного зростання через відсутність експорту російського газу до ЄС

ЄБРР прогнозує уповільнення економічного зростання через відсутність експорту російського газу до ЄС

КИЇВ. 10 травня. УНН. Відсутність експорту російського газу до ЄС може уповільнити зростання у регіонах діяльності ЄБРР на 2,3%. Короткострокове підвищення цін на енергоносії стане головним гальмом економічного зростання, а середньостроковим пріоритетом для промисловості є перехід на альтернативну енергію чи інші джерела газу, йдеться у новому прогнозі REP від Європейського банку реконструкції та розвитку, пише УНН.

Цитата

"Якщо потік російського трубопровідного газу в західному напрямку різко припиниться наприкінці другого кварталу 2022 року, ЄБРР очікує уповільнення зростання в середньому на 2,3 відсотка у регіонах своєї діляності у 2022 році. У 2023 році зростання, як і раніше, буде на 2 відсотки нижче за рівень, що в іншому випадку можна було б очікувати. Потім до кінця 2023 зростання наблизиться до базового сценарію Банку", - вказали у ЄБРР.

Деталі

Як зазначається, уповільнення буде викликане зростанням цін на світових ринках газу та, як наслідок, впливом на конкурентоспроможність важкої промисловості у Західній Європі.

"Розрахункове скорочення виробництва ґрунтується на припущенні, що в короткостроковій перспективі ціни на газ у Європі збільшаться на 40-50%, а ціна на нафту марки Brent зросте на 15% (і що ціна на російську нафту марки Urals знизиться на 15%)", - зауважили у ЄБРР.

У середньостроковій перспективі, згідно з цим сценарієм, у міру того, як споживачі та компанії почнуть шукати альтернативні джерела енергії (включаючи відновлювані джерела енергії) та інші джерела природного газу, ЄБРР очікує зростання інвестицій в альтернативні джерела енергії з упором на менш вуглецеві технології. "До кінця 2023 року економічне зростання, підкріплене цими новими інвестиціями, майже повністю компенсує уповільнення, спричинене припиненням експорту російського газу", - додали у ЄБРР.

Довідково

ЄБРР працює у більш ніж 30 країнах – від Центральної та Східної Європи до Центральної Азії, а також у Південному та Східному Середземномор'ї.

Доповнення

ЄБРР прогнозує, що війна росії з Україною призведе до скорочення економіки останньої майже на третину (30%) цього року.

Теги по теме
Россия Евросоюз газ Экономика
Источник материала
Поделиться сюжетом