Відеоігри можуть підвищити інтелект дітей, на відміну від ТБ – дослідження
Відеоігри можуть підвищити інтелект дітей, на відміну від ТБ – дослідження

Відеоігри можуть підвищити інтелект дітей, на відміну від ТБ – дослідження

Дослідники з Каролінського інституту у Швеції дослідили, як екранні звички американських дітей співвідносяться з розвитком їхніх когнітивних здібностей. Вони виявили, що діти, які проводили час за відеоіграми, більше підвищували свій інтелект, тоді як перегляд телевізора чи соціальні мережі не чинили ні позитивного, ні негативного впливу. Результати дослідження опубліковані у журналі Scientific Reports.

Дослідження проходило у два етапи, у ньому брали участь п'ять тисяч хлопчиків та дівчаток з США. Спочатку вчені за допомогою тестів визначили інтелект дев'яти- та десятирічних дітей та встановили, скільки часу вони проводять у соцмережах, за іграми чи біля телевізора.

За два роки процедуру повторили. Під час аналізу дослідники враховували генетичні особливості дітей, рівень освіти та доходів їхніх батьків. Виявилося, в середньому діти витрачали 2,5 години на день на перегляд телевізора, пів години – на соцмережі та годину – на відеоігри.

У тих, хто грав довше, показник IQ за два роки виріс на 2,5 пункти більше, ніж у середньому в решти школярів. Захоплення телебаченням та соцмережами не позначилося на результатах.

"Ми не вивчали вплив екранної поведінки на фізичну активність, сон, самопочуття або шкільну успішність, тому ми не можемо нічого сказати про це, – говорить професор когнітивної нейронауки на кафедрі неврології Каролінського інституту Торкель Клінгберг. – Але наші результати підтверджують твердження про те, що час, проведений за екраном, загалом не погіршує когнітивні здібності дітей, і що відеоігри справді можуть сприяти підвищенню інтелекту. Це узгоджується з результатами кількох експериментальних досліджень, присвячених відеоіграм".

Источник материала
Поделиться сюжетом