У США працюють над створенням великого гідролітака
У США працюють над створенням великого гідролітака

У США працюють над створенням великого гідролітака

У Сполучених Штатах опрацьовують концепцію створення великого гідролітака. Про дослідну роботу повідомили у DARPA. Концепція передбачає створення літака для забезпечення розширених операційних можливостей, доступного виробництва та використанні передових засобів управління авіатехнікою.

DARPA запустила проект під назвою Liberty Lifter, щоб продемонструвати стрибок у можливостях оперативної логістики, спроектувавши, побудувавши та випробувавши недорогий літак, який буде здатним здійснювати морські стратегічні й тактичні перевезення.

Нова концепція транспортного засобу від DARPA має на меті розширити можливості існуючих вантажних літаків, доводячи революційні можливості польоту у межах зони дії аеродинамічного екрану над поверхнею моря. Майбутній літак буде забезпечувати швидкі стратегічні перевезення дуже великих і важких вантажів із можливістю зльоту/посадки на воді.

Структура літака дозволить як висококонтрольований політ поблизу турбулентних водних поверхонь, так і тривалий політ на середніх висотах. Крім того, літак буде побудований з урахуванням недорогого дизайну та будівництва.

«Ця перша фаза програми Liberty Lifter визначатиме дальність, корисне навантаження та інші параметри унікального гідролітака», — сказав Александр Валан [Alexander Walan], менеджер програми в офісі тактичних технологій DARPA. «Інноваційні досягнення, передбачені цією новою програмою DARPA, продемонструють демонстратор X-plane, який надасть військовим нові можливості під час тривалих морських операцій».

Програма Liberty Lifter зосереджена на вирішенні трьох основних недоліків існуючих повітряних транспортних засобів.

Розширені морські операції: акцент буде зроблений на роботі в турбулентних морських станах шляхом створення високої підйомної сили на низьких швидкостях, щоб зменшити навантаження на конструкцію під час зльоту/посадки. Майбутній транспортний засіб має працювати у морі тижнями без наземного обслуговування.

Повномасштабне доступне виробництво: у будівництві пріоритетом будуть недорогі, прості у виготовленні конструкції. Матеріали повинні бути доступнішими за ціною, в порівнянні з традиційним виробництвом літаків, і доступними для придбання у великих кількостях.

Комплексні засоби управління польотом: передові датчики та схеми керування будуть розроблені, щоб уникнути великих хвиль і впоратися з аеро/гідродинамічними взаємодіями під час зльоту/посадки. Джерело

Источник материала
Поделиться сюжетом