19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Аріна Любітєлєва з "СТМПУ" розповіла Нікітюку, як отримати допомогу і візу в Латвії: "Годують борщем і говорять російською"
Аріна Любітєлєва з "СТМПУ" розповіла Нікітюку, як отримати допомогу і візу в Латвії: "Годують борщем і говорять російською"

Аріна Любітєлєва з "СТМПУ" розповіла Нікітюку, як отримати допомогу і візу в Латвії: "Годують борщем і говорять російською"

Кілька мільйонів українців через війну, яку розв'язала росія на території нашої суверенної держави, були змушені виїхати з країни.

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

Підписатися

Притулком для багатьох стали сусідські країни типу Польщі, Литви, Латвії, Румунії або ж Молдови. Адже там простіше адаптуватися через відсутність мовного бар'єру, як такого.

Наступна частина новини стосуватиметься якраз тих, хто обрав місцем своєї тимчасової дислокації Латвію.

Візит Володимира Зеленського до Латвії, фото: president.gov.ua

Учасниця "Супер Топ-моделі по-українськи", блогерка Аріна Любительова розповіла в рамках проєкту "Предметка. Переселенці" про те, що чекає на переселенців з України в Латвії, які виплати і допомогу можна отримати в цій країні, і як оформити всі необхідні документи.

"Обираючи між отриманням статусу біженця і тимчасовим захистом, я вибрала друге, - поділилася Аріна в інтерв'ю Сергію Никитюку.Тимчасовий захист оформляється тут, в Латвії, досить легко. Потрібно прийти в Центр допомоги біженцям, де тебе навіть можуть нагодувати борщем! Там ти заповнюєш всі документи, з тобою розмовляють російською мовою, тому що це Прибалтика. І через 2-3 тижні отримуєш ідентифікаційний код, з яким тут можна працювати, і одразу отримуєш першу виплату. Тоді ж тобі вклеюють латвійську візу на один рік. Тут є виплати, на відміну від Іспанії та Італії, майже 300 євро – це екстрена допомога, і 109 євро щомісяця."

Аріна Любітєлєва, фото з соцмереж

Зазвичай віза для українських біженців оформляється 5-10 днів. Поки ви чекаєте, допомогу можна отримати від недержавних організацій, наприклад, Латвійського Червоного Хреста, Латвійського товариства самаритян, Gribu palīdzēt bēgļiem. Якщо ви перебуваєте в Ризі, то знайти ці організації дуже просто — потрібно звернутися в Ризький центр підтримки біженців за адресою Калькю, 1, в інформаційний пункт НГО (недержавних організацій). Тут можна детально дізнатися і про можливості щодо отримання харчування, одягу, предметів гігієни.

В інших латвійських містах інформацію про соціальну допомогу можна отримати в конкретному регіоні в самоврядуванні. Або зателефонувавши за безкоштовним номером соціальної допомоги 80700011.

Аріна Любітєлєва, фото: скріншот з відео

"Коли ви приходите оформляти документи, вам також видається направлення на отримання гуманітарної допомоги два рази на місяць. Це 8 кг їжі! Також один раз на місяць Ви можете отримати гігієнічний набір: порошки, зубна паста, щітка і т. д. Це все видають в Центрі допомоги біженцям в Ризі, - розповіла Аріна. – Також тут, коли ви оформляєте всі ці документи, отримуєте безкоштовний проїзний на 20 поїздок, сім-карту на 3 місяці – з безлімітним інтернетом і безкоштовними дзвінками в Україну."

До отримання візи можна також звернутися в соціальну службу самоврядування (в Ризі це також можна зробити на Калькю, 1): подати заявку на посібники та продовольчі пакети. Соціальний працівник в індивідуальному порядку призначить час і місце, куди приходити за допомогою (якщо ви плануєте отримувати його готівкою) і за продовольчими пакетами.

Аріна Любітєлєва і Даша Майстренко

"Я просто в шоці, якщо чесно, адже якби не війна, ніколи б в Ригу не прилетіла. Але це чудове, красиве місто! - зізнається Аріна. – Всі люди дуже підтримують українців, скрізь неймовірна кількість наших прапорів, тут я відчуваю себе в безпеці."

Нагадаємо, що фіналістку СТМПУ Дашу Майстренко обманом вивезли з міста під час війни, поїзд обстріляли: "Не пили і не їли 18 годин".

Раніше ми повідомляли, що Аріну з "ТМПУ" порівняли з тумбочкою, навіть Нікітюк присоромив: "Дешевий купальник не робить стрункішою".

Источник материала
Поделиться сюжетом