Суд заборонив партію «ОПЗЖ»
Суд заборонив партію «ОПЗЖ»

Суд заборонив партію «ОПЗЖ»

Майно і кошти партії передадуть державі, рішення можна оскаржити протягом 20 днів у Верховному Суді.

У понеділок, 20 червня, восьмий апеляційний адміністративний суд  задовольнив позов Міністерства юстиції й заборонив політичну партію «Опозиційна платформа – за життя».

Як повідомляє «Рух Чесно», розгляд справи «ОПЗЖ» сукупно тривав 5-6 годин – найдовше з-поміж усіх інших справ по забороні партій. Перша частина засідання почалася у минулий четвер, але тоді розглянути справу та прийняти рішення не встигли та оголосили перерву до понеділка.

Це перша партія, яка захищається й бере участь у розгляді справи.  Представник від «ОПЗЖ» брав участь у засіданні через відеоконференцію. Суд не допустив журналістів на до зали засідань, аргументи сторін процесу не відомі й стануть доступними лише після оприлюднення повного рішення суду.

Як зауважує «Рух Чесно», формально всі засідання по забороні партій є відкритим, втім на більшість з них журналістів не допускають без пояснення причин або ж посилаються на карантинні обмеження.

За рішенням суду щодо партії «ОПЗЖ», майно цієї політсили передано на користь держави. Це рішення можна оскаржити протягом 20 днів у Верховному Суді. 

Нагадаємо, що «ОПЗЖ» – це єдина парламентська партія із значним представництвом у місцевих радах.

12 травня у Верховній Раді офіційно перестала існувати група «Платформа за життя та мир» – колишня «Опозиційна платформа – За життя».  Про розпуск групи «ПЗЖМ» оголосили в парламенті.

Парламентська фракція «ОПЗЖ» складалася з 44 нардепів. Після 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, зі складу цієї фракції почали виходити окремі депутати. Повідомлялось, що заяви на вихід з фракції «ОПЗЖ» написали Вадим Столар, Ігор Абрамович, Тетяна Плачкова, Олександр Фельдман.

Пізніше 25 нардепів створили свою депутатську групу «Платформа за життя та мир».  14 квітня фракція «ОПЗЖ» припинила роботу у парламенті.

В Україні вже заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «партія Шарія», а також «Соціалістичної партії України». «Прогресивна соцпартія України» Наталії Вітренко подала зустрічний позов, тому розгляд цієї справи перенесено на 23 червня.

Теги по теме
Виктор Медведчук Оппозиционная платформа - За жизнь Юрий Бойко
Источник материала
Поделиться сюжетом