Українці поступаються новинами на користь онлайн-шопінгу - дослідження
Українці поступаються новинами на користь онлайн-шопінгу - дослідження

Українці поступаються новинами на користь онлайн-шопінгу - дослідження

Компанія Kantar Україна оприлюднила рейтинг популярних сайтів за травень 2022 року.

У травні всі новинні ресурси, соціальні мережі й месенджери, що увійшли до рейтингу популярних сайтів України, втратили в охопленні. Про це повідомляє Kantar. Минулого разу аналітики компанії робили огляд за березень, тож зміни відбулися за два місяці.

Окрім втрати охоплення, також зменшилась вдвічі середня частота контакту з сайтами новин в порівнянні з періодом початку російського повномасштабного вторгнення. «Після аномального стрибка у березні, коли українці не розуміли що станеться в подальші декілька годин, нині інтерес до новин скоротився», - повідомила керівниця проєкту Kantar CMeter, що вивчає показники інтернет-аудиторії, Ірина Ворон.

В травні в топ-25 потрапили лише п’ять новинних сайтів у порівнянні з дев’ятьма у березні. Найпопулярнішим сайтом став Tsn.ua (11 місце проти 10-го у березні), Pravda.com.ua (16 місце проти 7-го), Unian.net (18 місце проти 15-го), News.obozrevatel.com (20 місце проти 14-го) та Ukrinform.ua (25 місце проти 20-го).

Дані рейтингу показують, що українці стабільно віддають перевагу пошуку новин за допомогою агрегатора Ukr.net (6 місце у березні і травні). Але у березні цей ресурс поступався популярністю Telegram (5 місце у березні, 9-те у травні). Telegram українці, за даними Kantar, також сприймають як джерело отримання новин. А у травні 5 місце посів традиційний лідер eCommerce України Rozetka.com.ua, що таким чином повернувся в топ-5 найпопулярніших сайтів України після падіння на 13 місце у березні. Окрім того, покращили свої показники охоплення інші платформи для онлайн-шопінгу Olx.ua (7 місце у порівнянні з 8-м), Prom.ua (8 місце у порівнянні з 16-м) та Еpicentrk.ua (19 місце, у березні в топ-25 не потрапив).

Відновлення дистанційного навчання в освітніх закладах та наближення вступної кампанії повернуло в топ-25 одразу три навчальні ресурси – Naurok.com.ua (13 місце), Znanija.com (17 місце) та Vseosvita.ua (21 місце). Також в топ-25 повернувся сайт пошуку роботи Work.ua (24 місце), що не потрапив в березневий рейтинг Kantar.

За словами Ірини Ворон, результати дослідження свідчать, що українці поволі адаптуються до життя в умовах війни та повертаються до своєї звичної активності в інтернеті.

Традиційними лідерами рейтингу залишаються Google.com (1 місце), YouTube.com, (2 місце) Wikipedia.org (3 місце) та Facebook.com (4 місце). Змін у позиціях цих ресурсів за два місяці не відбулось.

Раніше «Детектор Медіа» повідомляв, що у березні до рейтингу найпопулярніших в Україні сайтів увійшло 9 видань.

Фото: Pixabay

Теги по теме
Украина Новости Рейтинг
Источник материала
Поделиться сюжетом