Ukrainian Freedom Orchestra начал мировое турне с Варшавы
Ukrainian Freedom Orchestra начал мировое турне с Варшавы

Ukrainian Freedom Orchestra начал мировое турне с Варшавы

Концертом в Национальной опере в Варшаве началось мировое турне Ukrainian Freedom Orchestra – коллектива украинских музыкантов, созданного после полномасштабного вторжения рф в Украину.

Инициатором создания оркестра выступили польская Национальная опера и Метрополитен-опера (Нью-Йорк), передает корреспондент Укринформа.

Во время пресс-конференции перед концертом посол Украины в Польше Василий Зварыч назвал очень символичным то, что тур стартовал в Варшаве в День Украинской государственности.

"Это мощный месседж всему миру, что государственность не дается раз и навсегда. Ее нужно беречь, как и национальное наследие и культуру", - подчеркнул Зварич. Он поблагодарил организаторов за их вклад в поддержание украинской культуры.

Вице-премьер, министр культуры и национального наследия РП Пётр Глинский подчеркнул, что с самого начала российской агрессии Польша стоит на стороне Украины. “Для нас честь и долг быть вместе с Украиной и украинцами во время этих страшных событий. Украина защищает не только свой суверенитет, но и Польшу, Европу и всю нашу цивилизацию», – подчеркнул Глинский.

Он добавил, что главной задачей оркестра будет "пробуждение мира от безразличия".

Своєю чергою заступниця міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко подякувала усім, хто долучився до створення оркестру.

“Ми боремося не лише за територію, а й за право на існування незалежної держави. Наша культура під загрозою. Тому надзвичайно важливо, що музиканти Ukrainian Freedom Orchestra під керівництвом Кері-Лінн Вілсон передадуть цей меседж світу”, - наголосила Григоренко.

Учасники заходу також  переглянули відеопослання міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Він зазначив, що концерти Ukrainian Freedom Orchestra у Варшаві та інших містах є жестом солідарності з жертвами війни в Україні. Міністр подякував польській Національній опері та Метрополітен-опера за те, що вони змогли зібрати провідних українських музикантів для участі в цьому турі Європою та США.

Оркестр очолює відома канадська диригентка українського походження Кері-Лінн Вілсон. До нього увійшли музиканти Національного симфонічного оркестру України, Київської національної опери, Оркестру львівської філармонії та Харківської опери. У складі колективу виступлять, зокрема, українська оперна співачка Людмила Монастирська та піаністка Анна Федорова.

У програмі - твори українського композитора Валентина Сильвестрова, Фредеріка Шопена, Йоганнеса Брамса, Людвіка ван Бетховена та Антоніна Дворжака.

Упродовж 28 липня - 20 серпня Ukrainian Freedom Orchestra здійснить світовий тур. Окрім Польщі, українські музиканти виступлять у Німеччині, Франції, Нідерландах, Великій Британії, Ірландії, а також у США. Кошти, зібрані під час концертів, підуть на підтримку українських артистів, їх буде передано Міністерству культури та інформаційної політики України.

Фото: Олександр Ткаченко, Твіттер

Источник материала
Поделиться сюжетом