Єпископ УПЦ розповів про духовний подвиг пророка Іллі
Єпископ УПЦ розповів про духовний подвиг пророка Іллі

Єпископ УПЦ розповів про духовний подвиг пророка Іллі

Святе Письмо звертає увагу на ще одну дуже важливу деталь у житті пророка Іллі, а саме, на інший підхід як до молитви, так і до розуміння Бога

Церква в каноні пророку Іллі надає йому риси православного аскета і подвижника - ісихаста.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це єпископ Віктор (Коцаба) написав у своєму телеграмі.

«Коли говорять про пророка Іллю, то зазвичай згадують його ревнощі по Бозі або силу його молитви, що зачинила небо від дощу. Справді, пророк був людиною, яку можна порівняти з вихором, бурею чи вогнем. Він горів перед Богом Живим своєю полум'яною вірою, і був готовий на будь-які жертви, щоб її відстояти», - сказав єпископ Віктор.

Владика зазначив, що Святе Письмо звертає увагу на ще одну дуже важливу деталь у житті пророка Іллі, а саме, на інший підхід як до молитви, так і до розуміння Бога.

У третій книзі Царств ми читаємо: «Вийди і стань на горі перед лицем Господнім, і ось, Господь пройде, і великий і сильний вітер, що роздирає гори і розтрощує скелі перед Господом, але не у вітрі Господь; після вітру землетрус, але не в землетрусі Господь; після землетрусу вогонь, але не у вогні Господь; після вогню віяння тихого вітру, і там Господь» (3 Цар 19:11-12).

«Тут Творець хоче сказати старозавітній людині Іллі, що шлях до Нього - це шлях любові, миру, милосердя. Бог - це не гроза, не вітер, не землетрус, а як голос прохолоди. Він не руйнує свободу людини, не знищує її, а тихо стукає у двері нашого серця, пропонуючи Себе в жертву за гріхи світу. Зрозуміло, що старозавітному іудею вмістити такого Бога у своєму серці було дуже важко. Але водночас через слова з книги Царств вже проглядається новозавітне вчення», - пояснив архієрей.

Ієрарх УПЦ зазначив, що саме тому Церква в каноні пророку Іллі присвоює йому риси вже цілком православного аскета та подвижника - ісихаста. «У восьмій пісні канону зустрічаємо такі слова: «Очи́стив от вся́кия скве́рны, боже́ственный проро́че, тво́й у́м, те́м и ве́сь свя́т бы́л еси́, к Боже́ственному све́ту все́х наставля́я», - додав він.

На завершення єпископ Віктор закликав очистити від всякого гріха і поганий розум, щоб прилучившись благодаті Святого Духа, пізнати, що Бог є Світлом, що просвітлює і освячує всяку людину, що приходить у світ.

Теги по теме
УПЦ
Источник материала
Поделиться сюжетом