12 серпня – суд у справі Шеремета. Він має бути відкритим для ЗМІ – адвокат
12 серпня – суд у справі Шеремета. Він має бути відкритим для ЗМІ – адвокат

12 серпня – суд у справі Шеремета. Він має бути відкритим для ЗМІ – адвокат

У п’ятницю має відбутися технічне засідання суду  справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Як припустив адвокат однієї з підозрюваних Денис Ломанов, цей суд передбачає присутність журналістів. Про це він сказав в ефірі 5-го каналу під час марафону «Незламна країна», частина якого присвячена справі Шеремета.

Під час засідання стане можливо дізнатися про наступні дії сторони обвинувачень, розповів представник захисту Яни Дугарь. 

За словами Ломанова, засідання має відбутися 12 серпня о 14:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Розповідаючи перспективи судового процесу щодо обвинувачених, адвокат висловив жаль, що справжніх вбивць журналіста не шукають. За його прогнозом, справа може мати два варіанти. «Це або випробувальний вирок, оскільки справа неодноразово згадувалося, що справа ознаки шитої білими нитками, або Прокуратура має відмовитися від обвинувачень. З боку захисту ми довели повністю, що ці люди непричетні до вбивства взагалі», – сказав Денис Ломанов.

Також адвокат розповів про те, які запобіжні заходи застосовано щодо Яни Дугар, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка. «Станом на цей момент Юлія Дугарь перебуває під заставою, але без процесуальних обов’язків, – сказав Ломанов. – Під час повномасштабного вторгнення сплив термін їх продовження, судові засідання не проводилися». Аналогічний але без застави, статус у Андрія Антоненко та Юлії Кузьменко. Тобто, жодних запобіжних заходів у них немаэ. «До речі, Яна Дугар 24 лютого перебувала у Львові. На той момент вона уже не була військовоpобов`язаною, вона мала всі можливості поїхати з країни. Але 25 лютого вона сама пішла до військомату, стала на облік і мобілізувалася до лав захисників України», – розповів адвокат.

агадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи про вбивство Шеремета: лікарці й волонтерці Юлії Кузьменко, музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку, військовій медсестрі Яні Дугарь.  

  • Читайте також: Вбивство Шеремета: Аваков заявив, що досі не сумнівається у «провині» трьох обвинувачених 

За результатами проведених експертиз відеозаписів із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі фігуранти заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. Громадськість також розкритикувала припущення слідства.

Яна Дугарь, згідно з рішенням суду від 26 травня 2020 року, звільнена під заставу з особистим зобов'язанням носити електронний браслет і перебувати в районі, в якому розміщена її військова частина.

4 серпня 2021 року суд змінив запобіжний захід Юлії Кузьменко на нічний домашній арешт та дозволив зняти електронний браслет.

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 27 вересня суд змінив запобіжний захід для нього із цілодобового на нічний домашній арешт. 

Фото: «Радіо Свобода»

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны