Голова НБУ прогнозує знищення купівельної спроможності гривні вдвічі
Голова НБУ прогнозує знищення купівельної спроможності гривні вдвічі

Голова НБУ прогнозує знищення купівельної спроможності гривні вдвічі

Протягом трьох років купівельна спроможність гривні знизиться щонайменше вдвічі, вважає глава Національного банку Кирило Шевченко

«Ми маємо чітко усвідомлювати, що навіть поточні 22,2% споживчої інфляції за рік – це істотне скорочення, майже на чверть, реальних існуючих доходів громадян», – наголосив глава НБУ в колонці для LB.ua.

Згідно з макроекономічним сценарієм НБУ, в 2022 році інфляція перевищить 30%, наступного року скоротиться до 20% і тільки у 2024 році знизиться до однозначного рівня.

«Тобто за ці три роки купівельна спроможність гривні знизиться майже вдвічі», - заявив глава НБУ.

Шевченко додав, що навіть такий сценарій потребуватиме багатьох зусиль, адже результати удару війни по економіці можуть бути набагато гіршими.

Крім цього, необхідно скорочення емісії гривні, а також проведення заходів щодо скорочення дефіциту бюджету, «наскільки б непопулярними вони не виглядали».

«Війна не може бути виправданням бездіяльності, навіть навпаки - Extremis malis extrema remedia [складні часи вимагають складних рішень]. Зараз як ніколи важливо, щоб уряд взяв на себе політичну відповідальність і знайшов можливості для скорочення дефіциту бюджету і мінімізації емісійного фінансування дефіциту», – пояснив глава НБУ.

В іншому випадку він прогнозує, що Україна скотиться в перманентну кризу з інфляційно-девальваційною спіраллю.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Теги по теме
Нацбанк доллар
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны