У Бельгії діятиме Кодекс для протидії сексизму в медіа і рекламі
У Бельгії діятиме Кодекс для протидії сексизму в медіа і рекламі

У Бельгії діятиме Кодекс для протидії сексизму в медіа і рекламі

Медіа зобов'яжуть уникати уникати гендерних стереотипів.

Бельгійський медіарегулятор CSA впроваджує Кодекс із протидії сексистській комерційній комунікації. Його метою є протидія насильству за ознакою гендеру у медіа та рекламі, повідомляється на сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

На основі деталізованого визначенні сексизму CSA має намір посилити боротьбу з гендерними стереотипами в комерційній комунікації. У документі подані ситуації щодо завдання шкоди за ознакою статі: гендерний маркер, сексуалізація, інтерсексуалізація, об’єктивізація, ідеалізоване представлення тіла, гендерні та сексистські стереотипи. Доповнюють цей перелік визначення Ради Європи та ООН.

Кодекс ухвалила Консультаційна радамедіарегулятора Бельгії (CSA). Його створено у рамках урядової стратегії франкомовної спільноти Бельгії «Права жінок на 2020 – 2024 рр.». Це документ спільного регулювання, над його розробкою працювала робоча група за участі мовників, рекламодавців, експертів та представників громадянського суспільства. Кодекс застосовуватиметься до аудіовізуальних медіапослуг, як визначено у Директиві ЄС про аудіовізуальні медіапослуги. Це радіо і телебачення та нелінійні послуги з редакційним контролем.

Відповідно до Кодексу, провайдери аудіовізуальних медіапослуг зобов’язані:

  • утримуватися від трансляції комерційних повідомлень, які демонструють або містять шкоду за ознакою гендеру;
  • уникати гендерних стереотипів (руйнувати їх) під час трансляції власної реклами та під час оформлення ефіру;
  • визначати працівників з питань гендеру та комерційної комунікації.

У рамках реалізації принципів спільного регулювання та інклюзивності на наступні 5 років створять комітет, до якого увійдуть представники індустрії та CSA. Він здійснюватиме нагляд за виконанням Кодексу, проводитиме обговорення, а також оцінюватиме ефективність такого інструменту.

Крім того, CSA має намір провести навчання для мовників щодо протидії гендерному насильству.

Нагадаємо, Бельгія стала першою країною Європи, де трансгендерна жінка отримала посаду віце-прем’єра. У 2020-му році нею стала 57-річна Петра де Суттер, представниця партії «Зелені».

Читайте також: 

  • Фемінізм не на часі? Які міфи про гендерну рівність поширюють українські політики й публічні люди

В Україні 20 червня було ратифікувано Стамбульську конвенцію. Цей документ визначає засади рівностіі недискримінації жінок, заходи недопущення насильства щодо жінок. Згідно з Конвенцією, поняття «гендер» слід визначати як «соціально закріплені ролі, поведінку, діяльність і характерні ознаки, які певне суспільство вважає належними для жінок та чоловіків».

Фото: зі сторінки Петри де Суттер у твіттері

Теги по теме
Бельгия
Источник материала
Поделиться сюжетом