Голова ВООЗ про пандемію COVID-19: Кінець уже видно
Голова ВООЗ про пандемію COVID-19: Кінець уже видно

Голова ВООЗ про пандемію COVID-19: Кінець уже видно

Тедрос Адханом Гебреїсус закликав країни зберігати пильність / фото REUTERS

Світ ніколи не був у кращому становищі, щоб покласти край пандемії COVID-19.

Про це заявив у середу глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреїсус, пише Reuters.

"Ми ще не там. Але кінець видно", — заявив Гебреїсус.

Відео дня

Зазначається, що це є найбільш оптимістичною оцінкою ВООЗ відтоді, як вона оголосила міжнародний надзвичайний стан у січні 2020 року та почала описувати COVID-19 як пандемію через три місяці.

Через вірус, який з'явився в Китаї наприкінці 2019 року, померли майже 6,5 мільйона людей і заразилися 606 мільйонів. Він сколихнув світову економіку та перевантажив системи охорони здоров’я.

Поширення вакцин і методів лікування допомогло знизити смертність і госпіталізацію, а штам "Омікрон", який з'явився наприкінці минулого року, викликає менш важкий перебіг захворювання. Смертність від коронавірусу минулого тижня була найнижчою з березня 2020 року, повідомляє ВООЗ.

Утім, Гебреїсус нагадав країнам про необхідність зберігати пильність і порівняв пандемію з марафонським забігом.

За його словами, країни повинні ретельно переглянути свої політики для посилення боротьби як із COVID-19, так і з майбутніми вірусами, сказав голова ВООЗ. Він також закликав країни вакцинувати 100% населення, які належать до груп високого ризику, та продовжувати тестування на коронавірус.

У ВООЗ також заявили, що країни повинні підтримувати достатні запаси медичного обладнання та медичних працівників.

"Ми очікуємо, що в майбутньому будуть хвилі інфекцій, потенційно в різні моменти часу по всьому світу, спричинені різними підштамами "Омікрону" або навіть різними штамами, що викликають занепокоєння", - сказала старший епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керхов.

"Літня хвиля COVID-19, викликана штамом Omicron BA.4 і BA.5, показала, що пандемія ще не закінчилася, оскільки вірус продовжує циркулювати в Європі та за її межами", — сказав представник Європейської комісії.

Представники охорони здоров’я США заявили, що пандемія ще не закінчилася, але нові бівалентні вакцини знаменують важливий зсув у боротьбі з вірусом. Вони прогнозують, що одна щорічна вакцина, схожа на щеплення від грипу, повинна забезпечити високий ступінь захисту та повернути країну ближче до нормального стану.

Читайте також:
Коронавірус перетворився на звичайне сезонне захворювання - епідеміолог
МОЗ: в Україні почалась нова хвиля коронавірусу
Коронавірус не зник: ВООЗ закликала країни повернути масковий режим

За словами речника ВООЗ, наступна зустріч експертів ВООЗ, на якій буде вирішено, чи пандемія все ще є надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного значення, відбудеться в жовтні.

Як повідомляв УНІАН, у середині серпня голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебреїсус заявив, що в світі почала стрімко зростати смертність від COVID-19. За чотири тижні кількість зареєстрованих летальних випадків збільшилася на 35%. Він додав, що на цей час домінуючим штамом коронавірусу залишається "Омікрон".

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Коронавірус повертається: у МОЗ розповіли, чи введуть в Україні карантин
  • В Україні дозволять робити друге бустерне щеплення від COVID-19 всім громадянам - Кузін
  • Хворих на COVID-19 все більше: Швеція передасть Україні понад 500 тисяч доз Pfizer, адаптованої до "Омікрона"
Теги по теме
Коронавирус ВОЗ
Источник материала
Поделиться сюжетом