Вчені назвали несподівану небезпеку вживання кави
Вчені назвали несподівану небезпеку вживання кави

Вчені назвали несподівану небезпеку вживання кави

Тромби можуть утворюватися в артеріях і венах з різних причин — це важкі захворювання, літній вік, нездоровий спосіб життя, травми та операції, і навіть прийом гормональних контрацептивів.

Виявляється, є ще один фактор ризику – під удар потрапили любителі напою, що бадьорить. Вчені з’ясували, що кава теж може провокувати тромбоз.

В чому проблема

Дослідження, опубліковане в журналі «Медицина та наука у спорті та вправах», показало, що прийом кофеїну під час високоінтенсивних тренувань може підвищити фактор зсідання крові, збільшуючи ймовірність утворення тромбів

Дослідження провели на двох групах – одна пила каву, інша – напій-плацебо. Чоловіки виконали два інтенсивні тренування з різницею в тиждень. У них взяли аналізи крові до початку експерименту та після. У результаті виявилося, що ті, хто пив напій із кофеїном, мав більш високий ризик утворення тромбів.

– Насправді напої з кофеїном можуть зневоднювати організм, що призводить до згущення крові, а це у свою чергу підвищує ризик утворення тромбів – цитує Express слова доктора медицини Моніки Вассерманн.

Як пояснила експерт, зневоднення впливає на компоненти крові, вона стає густішою і в’язкішою, циркулює повільніше — і такий ефект найчастіше проявляється у судинах у сфері тазу, ніг, стегон та рук. Так на організм впливає не лише кава, а й енергетики – у них кофеїну може бути ще більше.

Відмовлятися від кофеїну чи ні

Висновки вчених не доводять, що заради здоров’я потрібно повністю відмовитись від кофеїну, пояснюють експерти видання. Для більшості людей кофеїн в помірних дозах безпечний.

Проте дослідження передбачає, що людям з поганими серцево-судинними маркерами, такими як високий тиск та рівень холестерину, а також курцям варто уникати вживання кофеїну під час тренувань.

До того ж є дані, що кофеїн навпаки може знижувати ризики венозного тромбозу. Про це йдеться в дослідницькій статті, опублікованій у Journal of Thrombosis and Haemostasis.

Тож остаточний висновок, як кофеїн впливає на згортання крові, поки що вченими не зроблено.

Варто зазначити, що кофеїн також може викликати й інші проблеми зі здоров’ям — безсоння, головний біль, прискорене серцебиття, м’язовий тремор. Але тільки в тому випадку, якщо перебрати з кавою та іншими продуктами та напоями, що містять кофеїн.

Источник материала
Поделиться сюжетом