Експерти галузі тваринництва розповіли, як наростити поголів’я чи оновити стадо
Експерти галузі тваринництва розповіли, як наростити поголів’я чи оновити стадо

Експерти галузі тваринництва розповіли, як наростити поголів’я чи оновити стадо

Плануєте наростити поголів’я чи оновити стадо? Асоціація "Свинарі України" виклали перелік постачальників генетики свиней, що працюють чи представлені в Україні.

Поставки генетики традиційно відновлюють восени, коли спадають високі температури. Вітчизняні свиногосподарства мають можливість закуповувати племінних тварин та ремонтний молодняк як на вітчизняних племінних підприємтсвах, так і завозити з-за кордону. Україна співпрацює зі світовими генетичними компаніями, низка з яких мають тут свої нуклеуси/мультиплікатори. Імпорт племресурсів сьогодні теж не проблема, адже заборону на транзит живих свиней через АЧС-позитивні країни знято з кінця весни.

«Упродовж січня-серпня 2022-го до України завезли 49 т живих свиней сукупною вартістю 807 тис. дол. США (близько 500–600 гол., за попередніми оцінками). Поставки прийшлися на червень після того, як зняли заборону на транзит свиней через АЧС-позитивні країни, а чистопорідних тварин включили до переліку товарів критичного імпорту. Після скасування цього переліку в липні активізації зовнішніх поставок генетичних ресурсів не сталося з сезонних причин (згідно з вимогами до благополуччя, ветеринарні служби країн ЄС не дозволяють перевезення свиней за високих температур), а в кінці місяця перегляд курсу валют створив нові, вже економічні бар'єри. Наразі спека спала і ситуація на ринку сприяє пожвавленню закупок племінних та гібридних тварин», — коментують в Асоціації «Свинарі України».

Базу вітчизняних племінних свиногосподарств можете знайти за посиланням на нашому сайті.

Источник материала
Поделиться сюжетом