Експерти роз’яснили, які санкції передбачені за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних
Експерти роз’яснили, які санкції передбачені за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

Експерти роз’яснили, які санкції передбачені за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

Останнім часом у платників податків виникають питання щодо штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних. Експерти Всеукраїнської Аграрної Ради за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) в рамках проекту "Підтримка економічного відновлення аграрного сектору України, постраждалого внаслідок військової агресії росії проти України", надають роз’яснення.

Отже, Кабінет Міністрів України встановив, що на період карантину встановленого у зв’язку з коронавірусною хворобою (COVID-19)  штрафів за не реєстрацію чи несвоєчасну реєстрацію податкових накладних не буде. Період цей починався з 1 березня і мав завершитись в останній календарний день місяця (включно) після завершення карантину. Але цього не відбулось. Карантин триває.

Водночас з 27 травня 2022 року, згідно з Законом №2260, мораторій щодо застосування штрафів на період дії воєнного, надзвичайного стану та/або на період дії COVID-карантину не застосовується (п. 69.2 підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ). Перевірки, у т.ч. документальні позапланові та камеральні, відновлено. Отже, штрафи за невчасну реєстрацію та нереєстрацію податкових накладних і РК до них наразі можуть бути застосовані.

Якщо невчасно зареєстрована ПН, то накладається штраф. Термін прострочення і штрафи в % від суми ПДВ з незареєстрованої ПН/РК (пп. 1201.1 ПКУ):

  •  до 15 к. днів – 10%
  • від 16 до 30 к. днів – 20%
  • від 31 до 60 к. днів – 30%
  • від 61 до 365 к. днів – 40%
  • від 366 к. днів і більше 50 %

 Окрім того, за незареєстровану ПН/РК  нараховується штраф і за нереєстрацію (пп. 1201.2 ПКУ):

  • 50% від суми податкових зобов’язань з ПДВ, яке було зазначено у такій незареєстрованій ПН/РК або від суми ПДВ, який був нарахований за операцією з постачання товарів/послуг, по якій така ПН/РК мала бути складена. На дану суму штраф ДПС виставляє ППР, по якому слід сплатити впродовж 10 к. днів, наступних за днем отримання такого ППР;
  • ще 50%, тобто решту суми по незареєстрованій ПН/РК, якщо не сплатили вчасно штраф у згаданому вище ППР (пп. 1202.2 ПКУ).
Источник материала
Поделиться сюжетом