«Пророкує "знищення" України». Угорська газета, яку вважають рупором Орбана, випустила різку антиукраїнську колонку
«Пророкує "знищення" України». Угорська газета, яку вважають рупором Орбана, випустила різку антиукраїнську колонку

«Пророкує "знищення" України». Угорська газета, яку вважають рупором Орбана, випустила різку антиукраїнську колонку

Незалежні медіа в Угорщині розкритикували матеріал як такий, що перевершує офіційну пресу російського диктатора.

Угорська газета Magyar Nemzet, яку вважають одним з рупорів партії влади «Фідес», вийшла колонка «Війна лише починається», в якій пророкують «знищення» України, звинувачують США у тому, що вона ще тримається, та заявляють, що Угорщина мала би не застосовувати 5 статтю НАТО, якби дійшло до прямого зіткнення Альянсу з Росією. Про це повідомляє «Європейська правда».

В Угорщині Magyar Nemzet називають «газетою яку Віктору Орбану кладуть зранку до кави», а автор публікації Пілхал Тамаш – один з авторів, яких називають «колумністами "Фідеса"».

Автор поширює пропагандистську тезу, що після оголошення у Росії мобілізації нібито «скоро до 2 мільйонів російських солдатів зможуть стати до зброї і почнуть стирати з карти ту територію, яка кілька десятиріч мала назву "Україна».

У публікації є російські пропагандистські наративи про буцімто «ЦРУшний переворот 2014 року», і про те, що «референдум» в окупованому Криму фактично під дулами автоматів був «правом росіян на самовизначення», а легітимна українська влада є «маріонетковою», і буцімто сама хотіла війни, якщо не пішла на політичні вимоги Росії.

«Американці натренували українців, озброїли до зубів, напоїли культом Бандери, а потім використали як приманку», – пише автор.

Як пише «ЄП», на адресу США також лунають звинувачення у тому, що РФ не дали одразу «розправитися» з Україною.

«Без американської зброї, управління, розвідданих, даних з поля бою, воєнного планування – війна би вже давно закінчилася, і був би нарешті мир з новими кордонами», – йдеться у колонці.

Автор також вважає, що якби дійшло до прямого зіткнення Росії з НАТО, Угорщина може і має відмовитися виконувати свої зобов’язання союзника.

«Якщо це переросте у війну НАТО і Росії, ми маємо усіма силами лишатися в стороні! Хай що там у п'ятій статті написано, ми не повинні воювати з Росією... Тому що Росія десятиріччями не є нашим ворогом. Вони - щиріші наші партнери, ніж деякі "союзники" в НАТО», – пише він.

Як зазначає «ЄП», ця публікація викликала обурила незалежні медіа в Угорщині.

«Здається, ми дійшли до моменту, коли ключове про-орбанівське щоденне видання перевершує офіційну пресу російського диктатора», – зазначає один з авторів 444.hu.

Нагадаємо, що Угорщина намагається блокувати санкції проти РФ, в одному з останніх виступів прем’єр-міністр Орбан заявив, що війна в Україні може тривати до 2030 року, і що Україна може втратити третину або половину своєї території, а також допускає розпад Євросоюзу у наступне десятиліття.

Теги по теме
Украина Россия США НАТО российская агрессия Венгрия
Источник материала
Поделиться сюжетом