Стало відомо, як ексголова Конституційного суду втік за кордон
Стало відомо, як ексголова Конституційного суду втік за кордон

Стало відомо, як ексголова Конституційного суду втік за кордон

Колишній голова Конституційного суду незаконно перетнув кордон в автомобілі разом з ухилянтами від призову.

Про це повідомив у коментарі «Українській правді» керівник департаменту з розслідування «справ Майдану» Офісу генпрокурора прокурор Олексій Донський.

«Колишній голова КС не перетинав кордон разом із своєю вагітною дружиною та неповнолітніми дітьми. Він перетнув кордон у чужому автомобілі, яким керувала особа з подвійним (українським та угорським) громадянством і для перетину кордону пред'явила паспорт громадянина Угорщини. Разом із ним у цьому авто так само незаконно перетнули кордон ще дві особи чоловічої статі призовного віку, які, як і ексголова КС, не мали права на його перетин. Ці особи, до речі, не мають відношення до екссудді, вони просто скористалися одним «таксі можливостей», якщо можна так висловитися. Тому твердження Тупицького про його нібито вибіркове переслідування за незаконний перетин кордону не мають під собою підгрунтя», - вказав прокурор.

Донський пояснив, що його вагітна дружина Тупицького разом із дітьми дочекалася, поки її чоловік пройде кордон, і лише через кілька годин після цього, машиною родини, на цілком законних підставах перетнула кордон сама.

Тупицький стверджував, що він перетнув український кордон законно, як «звільнений від мобілізації». На це прокурор вказав - довідка про те, що особа не підлягає мобілізації, не рівнозначна праву на виїзд і не дає такого права. Перелік підстав звільнення від мобілізації і перелік підстав для виїзду за кордон - різні.

Наразі за процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора слідчі ДБР за вказаними фактами проводять досудове розслідування.

Тупицького підозрюють у підкупі свідка і введенні в оману суду у справі колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова й Зуєвського енергомеханічного заводу. У листопаді 2021 року Подільський суд Києва обрав запобіжний захід екс-голові Конституційного суду – домашній арешт з носінням електронного браслета і призначив заставу 45 тисяч гривень.

Наприкінці березня 2022 року виявилося, що Олександр Тупицький незаконно виїхав за межі України. Його помітили у Відні (Австрія), хоча офіційно він кордону не перетинав. До того ж, екс-главі КСУ 59 років, і він не мав права покидати територію України в період воєнного стану.

27 травня 2022 року за клопотанням прокурорів Офісу генерального прокурора, Подільський районний суд міста Києва оголосив Тупицького в міжнародний розшук. Причина – «систематичне ухиляння від суду».

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны