Наталія Гуменюк про проблему витоку інформації: ЗСУ отримали запеклі бої через бравурні заяви депутатів і блогерів
Наталія Гуменюк про проблему витоку інформації: ЗСУ отримали запеклі бої через бравурні заяви депутатів і блогерів

Наталія Гуменюк про проблему витоку інформації: ЗСУ отримали запеклі бої через бравурні заяви депутатів і блогерів

Наталія Гуменюк: Особливої гостроти набуває проблема витоку інформації, яка шкодить військовим операціям.

Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк вінтерв'ю«Детектору медіа» застерегла журналістів, блогерів та нардепів не гнатися за сенсацією та не  поширювати неперевірену, або несанкціоновану військовим командуванням інформацію про події на фронті.

За словами Гуменюк, особливої гостроти набуває проблема витоку інформації, яка шкодить військовим операціям, наприклад, коли «з подачі депутатів і блогерів почали обговорювати звільнення одного із сіл на південному напрямку, тим часом як навколо нього ще точилися бої, ці бравурні заяви спровокували ворога стягнути сили саме на цей напрямок».

І замість просування ЗСУ отримали запеклі бої й ризик для місцевих: «Ось такий жахливий результат — чиїсь лайки й рейтинги ціною людських життів».

«Важливо усвідомлювати, що в умовах воєнного стану передчасне, більше за дозволене розголошення інформації може коштувати комусь життя. А ще в деяких журналістів є побоювання, що військові зацензурять шедевральний матеріал… Особисто я вважаю одним із досягнень нашого центру, що ми до цього не скотилися. Навпаки, ми винайшли особливий стиль, як розповісти, не розголосивши, як показати, не розкривши… зайвого. Хоча, задля справедливої й об’єктивної оцінки, скажу, що до нас стали дослухатися й поважати звернення, приміром, про потребу в інформаційній тиші. Дякуємо!», – зауважила Гуменюк.

Гуменюк зазначила, що саме для убезпечення людей від неправдивої інформації, пов’язаної з подіями на фронті, й був створений Об’єднаний координаційний пресцентр Сил оборони півдня України.

«Це офіційне вповноважене джерело інформації, яке повідомляє рівно стільки й тоді, коли потрібно. Якщо простими словами, це виглядає так: "Люди, ворог атакував (чим, звідки — всім же цікаво), пошкоджено чи зруйновано (називаємо що, але не розкриваючи зайвих деталей), постраждалі (називаємо, як треба)». І обов’язково зосереджуємо увагу на тих загрозах, які можливі або як наслідок, або в перспективі через зміну тактики ворога. Тобто вже формується культура подачі матеріалів в умовах війни».

На думку Гуменюк, одним із досягнень центру стало напрацювання алгоритму висвітлення та створення фото- і відеоконтенту на тих об’єктах, куди не пускають цивільних журналістів: «Ми знімаємо достатній відеоряд, записуємо коментарі, живі емоції учасників подій, але не допускаємо на об’єкт сторонніх і не орієнтуємо ворога. Такий матеріал оперативно збирається, формується й надається журналістам у вільний доступ для створення власних сюжетів. Це допомагає забезпечити й висвітлення, й обмеження в умовах воєнного стану».

Коментуючи проблему блогерів, які стали воєнними експертами, і воєнних експертів, які стали блогерами, Гуменюк зауважила, що для неї це «явище із задзеркалля».

«Поясню: якщо ти експерт-експерт, то чому ти не у складі Сил оборони, чому не вкладаєш свій потенціал у перемогу в найефективніший спосіб? Боїшся відповідальності? Бо за висновки і пропозиції, рішення та їхнє втілення треба відповідати. А не просто проголосити, що ти, мовляв, знаєш, як краще зробити. За такі балачки відповідати не треба, але створити враження, блиснути розумом можна. Воєнний експерт, якщо він справжній, у такій ситуації співпрацюватиме саме з армією та Міноборони, це очевидно. Якщо ні, то це не більше, ніж самопіар».

Раніше заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала українців не поширювати неперевірену інформацію про деокуповані території.

Також Маляр закликала читати офіційні джерела всіх органів військової вертикалі, щоб убезпечити себе від неправдивої інформації та «не стати жертвою пустих сподівань».

Міноборони зазначає, що лише обмежене коло осіб має доступ до державної таємниці найвищого ступеня секретності, а «лідери думок» і телеграм-канали насправді не володіють інформацією про планування військових операцій.  Втім, якщо дійсно станеться несанкціонований витік інформації, влада буде реагувати відповідно до закону.

Читайте також: 

  • Генштаб пояснив правила обережності з поширенням інформації: головні питання та відповіді
  • Що категорично заборонено висвітлювати ЗМІ у воєнний час. Роз'яснення головнокомандувача ЗСУ

Раніше Міноборони закликало українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Теги по теме
Вооруженные силы Украины российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом