"Маруся та Череп": у Києві художник показав злочини Росії в Україні
"Маруся та Череп": у Києві художник показав злочини Росії в Україні

"Маруся та Череп": у Києві художник показав злочини Росії в Україні

У столичній Галереї протестного мистецтва Музею Майдану відкрилась художня виставка, у творах якої задокументовано злочини російського вторгнення. Вона присвячена жахіттям повномасштабної війни з рф. Автором робіт є художник Стас Жалобнюк, що представив твори у формі колажу. Про особливості виставки - у матеріалі "Апострофу".

Тортури в Бучі, повітряна тривога, заміноване море та околиці міст. Все це віднайшло відгук у роботах Стаса Жалобнюка. На картинах - відбій повітряної тривоги і людське тіло, що виглядає неживим. Художник говорить, що не ставив за мету саме таке сприйняття.

Крізь художні образи митець прагне осмислення нової реальності. Він робить це сам і спонукає інших. Це не просто документування - хоча саме воно є первісною метою створення цих образів. У живописній формі - бо саме така форма діалогу із суспільством є доступна художнику - Стас Жалобнюк не просто засвідчує події, а переосмислює їх. У реакції на небезпеку постають дуже важливі питання.

"Ми всі з’ясовуємо, як нам реагувати на це, - говорить Стас Жалобнюк "Апострофу". - У мене в будинку є родина: мати, батько, дитина й песик. Щоночі о другій годині вони кудись ідуть. У нашому будинку є бомбосховища церкви російського патріархату. Я туди взагалі не збираюсь заходити. Тобто для мене це не варіант. У мене залишається правило двох стінок. Це важливо, як ми на це все реагуємо".

Митець у окремих творах показав суттєві відмінності української культури і російської. Таким чином, художник пропонує глядачам співставити культуру й насильство й поміркувати над тим, а чи поєднуються вони.

"Треба роздивлятись книжку російського живопису, милуватись вальорами, мереживом, і читати документи знищеної Бучі і тортур, які свинособаки влаштували українському народу. Ви читаєте документацію і дивитесь на живопис і для себе з’ясовуєте: а це поєднано взагалі - культура і насильство? Російська культура і російське насильство. Спершу заходить балерина і показує вам па, а потім заходить російський танк. Це роздуми, і ми маємо собі це нагадувати", - коментує митець.

Керівництво музею заохочує киян завітати на виставку й проговорити емоції, травми, завдані агресором, збагнути істинну ціну багаторічної дружби з ним.

"Нам варто підходити до таких тем через бачення наших митців, адже вони допомагають позбуватися травм, щоб ми могли все-таки проговорювати цей біль і залишатися сильними. Осердям творчості Стаса є емоція та протестний дух, навколо яких він вибудовує форму. Митець показує справжнє обличчя рашизму й викриває фальш "величі". "Потенційно (не)прийнятний контент" – це аргумент для тих людей, які ще до кінця не зрозуміли природу "руського міра" та перебувають у тенетах насадженої їм ідеології", – сказав Ігор Пошивайло, директор Національного музею Революції Гідності.

Більшість робіт художника створені після 24 лютого 2022 року, але є виняток - одна з робіт була створена у 2014 році. Художник пригадує, як у 2015 році в Одесі митці визнавали цей твір "неприйнятним".

"Порцеляна "Маруся" Кузнецовської фабрики - і черепи. Російський сніданок. Всім здавалось, що це занадто" - говорить Стас Жалобнюк.

"Виставка надзвичайно актуальна. Митець крізь призму війни виявляє свої емоції та показує актуальні аспекти нашого воєнного сьогодення. Роботи спонукають подумати над різними темами, які представив автор. Картини про геноцид та український хліб, який росія краде, як і під час Голодомору 1932–33 років, відкидають мене в той період. Паралелі з тим минулим стають дуже очевидними – зерно та хліб росіяни зробили своєю зброєю, якою намагаються шантажувати Україну і світ", – ділиться роздумами про виставку відвідувачка Юлія Коцур.

Художник переконаний, що такого роду виставки треба показувати за кордоном.

"Треба європейцю показувати, щоб вони розуміли, що ми боронимо Європу, а не з’ясовуємо собі стосунки з поганим сусідом. Ми боронимо європейські цінності. Їм треба показувати, що хтось за них вмирає. Якщо вони втомились дивитись телевізійні картинки, бо вони такі докучливі - знов Україна - то хай хоча б живопис тоді дивляться", - міркує художник.

Виставка триватиме в Галереї протестного мистецтва Музею Майдану до 6 листопада. Будь-хто може завітати подивитися твори Стаса Жалобнюка безкоштовно.

Источник материала
Поделиться сюжетом