ЄС подає до суду на Мальту через програму "золотих паспортів"
ЄС подає до суду на Мальту через програму "золотих паспортів"

ЄС подає до суду на Мальту через програму "золотих паспортів"

КИЇВ. 29 вересня. УНН. Європейська комісія заявила, що подасть на Мальту до суду через схему "золотого паспорта", інформує УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Іноземні громадяни можуть придбати мальтійське громадянство та громадянство ЄС в обмін на інвестиції в розмірі близько 1 мільйона євро в рамках програми "золотого паспорта".

Комісія заявила у четвер, що вирішила подати на Мальту до суду ЄС.

Кіпр та Болгарія також видавали "золоті паспорти", але з того часу дія обох закінчилася, і Мальта залишилася єдиною країною ЄС із такою схемою.

Брюссель давно критикував цю ініціативу, стверджуючи, що вона заохочує корупцію та відмивання грошей.

"Цінності ЄС не продаються", - написав у Twitter комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

"Пропонуючи громадянство в обмін на заздалегідь визначені платежі або інвестиції без будь-якого реального зв'язку з відповідною державою-членом, Мальта порушує законодавство ЄС", - додав він.

Мальтійський уряд стверджує, що його система "не суперечить" договорам ЄС, і підтверджує, що його політика щодо громадянства перебуває у межах національної компетенції.

За даними уряду, продаж паспортів приніс Мальті понад 800 мільйонів євро в період з 2014 по 2020 рік.

Однак схема "золотого паспорта" була призупинена для громадян росії та білорусі у березні після вторгнення Москви до України.

"Незважаючи на те, що це позитивний крок, Мальта продовжує реалізовувати схему для громадян усіх інших національностей і не висловлювала жодних намірів припинити її", - йдеться у заяві комісії.

"Громадянство ЄС автоматично дає право на вільне пересування, доступ до внутрішнього ринку ЄС, а також право голосувати та бути обраним на європейських та місцевих виборах".

"З цих причин умови отримання та втрати громадянства, які регулюються національним законодавством кожної держави-члена, підлягають належній повазі до законодавства ЄС".

Додамо

У деяких країнах ЄС досі діють програми з продажу так званих "золотих віз", які дозволяють іноземним інвесторам отримати дозвіл на проживання.

Источник материала
loader
loader