Світова діаспора України вшановує пам'ять жертв розстрілів у Бабиному Яру
Світова діаспора України вшановує пам'ять жертв розстрілів у Бабиному Яру

Світова діаспора України вшановує пам'ять жертв розстрілів у Бабиному Яру

КИЇВ. 30 вересня. УНН. Світовий Конґрес Українців (СКУ) приєднується до України та міжнародної спільноти у скорботі в ці дні трагічних роковин розстрілів у Бабиному Яру та вшановує пам’ять невинних жертв, передає УНН.

Деталі

Десятиліттями радянський тоталітарний режим намагався приховати та стерти скорботну пам’ять про злочини нацистів у Бабиному Яру. Лише після відновлення Україною незалежності українці та євреї змогли вшанувати пам’ять своїх рідних та близьких. Після повномасштабного вторгнення в Україну, 24 лютого 2022 року, російські війська завдали навмисних та цинічних ракетних ударів по національного меморіалу «Бабин Яр» у Києві.

Цитата

«Огидно бачити, як путін маніпулює Голокостом, щоб виправдати незаконне вторгнення в Україну, і починає свою війну з бомбардування місця найбільших масових розстрілів нацистів – Бабиного Яру. Це спільна трагедія, як для єврейського, так і для українського народу, залишається відкритою раною для України та всього людства. Це нагадує нам про крихкість людського життя та смертоносну сутність тоталітарних і авторитарних режимів», - заявив президент СКУ Павло Ґрод.

У Конґресі наголосили, що сьогодні на українській землі повторюються жахіття та терор Другої світової війни. Масові вбивства в Бучі та Ізюмі, а також садистські та нелюдські звірства, вчинені російськими військовими на окупованих територіях України, шокували світ. На звільнених територіях слідчі виявляють все нові й нові масові поховання. За деякими даними, російські солдати отримали вказівки від своїх військових командувань вбивати українських мирних жителів, що є прямим свідченням геноциду. 

29 вересня Світовий Конґрес Українців спільно з Українським інститутом національної пам’яті організовують міжконфесійний молебень пам’яті жертв Бабиного Яру біля пам’ятника Менора в Бабиному Яру у Києві.

Нагадаємо, 29-30 вересня 1941 року на околиці Києва, в Бабиному яру, було вбито майже 34 тисячі євреїв, що стало одним із найбільших масових вбивств Голокосту. Загальна кількість жертв вбитих у Бабиному Яру оцінюється в 100 тисяч осіб, серед яких також були українці, роми та військовополонені різних національностей, політичних уподобань та релігійних переконань.

Доповнення 

Президент України Володимир Зеленський вшанував пам’ять людей, яких нацисти розстріляли у Києві під час Другої світової війни.

Источник материала
Поделиться сюжетом