У США вирішили ввести штучний інтелект у законодавче русло
У США вирішили ввести штучний інтелект у законодавче русло

У США вирішили ввести штучний інтелект у законодавче русло

Адміністрація Байдена представила "білль про права" штучного інтелекту або "Білу книгу" - стратегію щодо приведення інструментів, які використовують штучний інтелект, у відповідність до цінностей демократії та справедливості. “Біла книга” включає рекомендації щодо захисту особистих даних людей та обмеження стеження.

За словами офіційних осіб, "проект білля про права штучного інтелекту" є закликом Білого дому до дій для уряду США щодо захисту цифрових та цивільних прав у світі, що ґрунтується на штучному інтелекті.

"Адміністрація Байдена дійсно каже, що нам потрібно працювати разом не тільки в уряді, а й у всіх секторах, щоб поставити рівність у центр, а громадянські права - у центр того, як ми створюємо, використовуємо та керуємо технологіями", - сказала Алондра Нельсон., заступник директора з питань науки та суспільства в управлінні з науково-технічної політики Білого дому.

Представник управління заявила, що білль є великим кроком вперед у програмі адміністрації із притягнення технологічних компаній до відповідальності, і підкреслила зобов'язання різних федеральних агентств з вивчення конкретних наслідків технологій ІІ.

У підсумкових принципах, що не мають зобов'язуючої сили, наводяться наукові дослідження, дослідження агенцій та новинні повідомлення, в яких зафіксовано реальну шкоду від використання інструментів, заснованих на штучному інтелекті, включаючи інструменти розпізнавання осіб, які сприяли неправомірним арештам, та автоматизовану систему, яка дискримінувала претендентів кредитів, які відвідували коледж чи університет із історично чорним населенням.

"Якщо будь-який інструмент чи автоматизована система завдає непропорційно великої шкоди вразливій спільноті, то мають бути важелі та можливості для вирішення цієї проблеми", - сказала Нельсон.

Окрім заклику до посилення нагляду, у документі також йдеться про те, що при правильному застосуванні системи ІІ здатні принести довгострокову користь суспільству.

"Ці інструменти, що підживлюються потужністю американських інновацій, мають потенціал переосмислити кожну частину нашого суспільства і зробити життя кращим для всіх. Цей важливий прогрес не повинен досягатися ціною обмеження громадянських прав або демократичних цінностей", — йдеться в документі.

Источник материала
Поделиться сюжетом