12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Віталій Портников отримав Премію імені Стуса
Віталій Портников отримав Премію імені Стуса

Віталій Портников отримав Премію імені Стуса

Премія імені Василя Стуса – одна з найдавніших українських премій у сфері культури.

Український жураліст та публіцист Віталій Портников отримав Премію імені Василя Стуса, про це оголосили 5 жовтня, передає «Еспресо».

«У 2022 році, коли вирішується в принципі доля української державності і української нації, отримувати премію, названу ім'ям людини, яка пожертвувала за цю націю своїм життям, своєю творчістю і здоров'ям – це особливий виклик, це навіть не відзнака. Це нагадування про те, чого варта Україна», – наголосив журналіст. 

Він подякував капітулі премії, засновнику Української Гельсінської групи Мирославу Мариновичу, своїм батькам та колегам з «Еспресо» і «Радіо Свобода».

Премія імені Василя Стуса – одна з найдавніших українських премій у сфері культури. У 1989 році її заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком. Починаючи з 2016 року, Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа та видавництво «Дух і Літера» продовжили цю ініціативу.

У різні роки відзнаку отримували Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, Сестри Тельнюк, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк, Влад Троїцький, Ахтем Сеітаблаєв.

Торік лауреатом став Тарас Возняк – культуролог, політолог, засновник Незалежного культурологічного журналу «Ї», генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Возницького.

Источник материала
Поделиться сюжетом