Яценко звинуватив владу Умані у розкраданнях, спираючись на хибні розрахунки
Яценко звинуватив владу Умані у розкраданнях, спираючись на хибні розрахунки

Яценко звинуватив владу Умані у розкраданнях, спираючись на хибні розрахунки

КИЇВ. 13 жовтня. УНН. Народний депутат Антон Яценко звинуватив місцеву владу Умані у привласненні 20 млн грн туристичного збору з паломників-хасидів, спираючись на хибні розрахунки. Черкаський політик Андрій Дикун у коментарі УНН пояснив, що не всі хасиди сплачують туристичний збір, попри це, цьогоріч місто отримало рекордний дохід з паломників.

Деталі

У своєму відео-блозі у Facebook нардеп Яценко стверджує, що мер Умані Ірина Плетньова, її заступник Олег Ганіч та місцевий політик Андрій Дикун привласнили 20 млн грн, отриманих з туристичного збору. У підтвердження своїх слів парламентар наводить розрахунки: 1300 грн туристичного збору множить на 23 тис. хасидів, що прибули цьогоріч до міста, і отримує суму у майже 30 мільйонів грн, яку вони мали б сплатити. Водночас зазначає, що місцева влада відзвітувала, що зібрала з хасидів близько 10 млн грн, а все інше вкрала.

Втім, як пояснив Андрій Дикун, не всі хасиди, попри таку вимогу, сплачують збір, і ця проблема існує вже багато років. Зокрема, вона існувала і тоді, коли Яценко мав вплив на владу Умані.

Цитата

“В минулому році було понад 30 тис. паломників, а Яценко, який на той час фактично управляв містом, зібрав 4 млн грн, бігав там, кричав, тупотів ногами. А проблема в тому, що більшість готелів, які побудовані в хасидському районі паломників - незаконні. Ми пробуємо навести із цим порядок, але поки що є, як є. Це триває вже десятиліттями. Тому ніхто з них туристичний збір і не сплачує. Для порівняння: в минулому році приїхало понад 30 тис. паломників, а Яценко зібрав 4 млн. Помножте на те, що він каже 35 дол. (туристичний збір в Умані - ред.), і спитайте у нього, де він дів гроші.

Яценко рахує як – що цьогоріч приїхало 22 тис., а сплатили збір 8 тис., а де решта? Але так було все життя – решту ніхто ніколи не платив. Паломники – у них немає такого, що треба приїхати і сплатити туристичний збір. Ми вимагаємо – їм все одно”, - зазначив Дикун.

Разом з тим він пояснив, що цьогоріч влада Умані запровадила інноваційний підхід - туристичний збір сплачували не в готелях, а через електронні апарати на вулицях міста. За словами Дикуна, цей механізм добре себе зарекомендував - збір сплатили близько 40% туристів, втім мета - аби в подальшому усі паломники сплачували туристичний збір, який йде у бюджет міста.

Нагадаємо

Цього року паломники-хасиди, які приїхали до Умані на святкування Рош га-Шана, сплатили рекордний туристичний збір - 9,6 млн грн. 

Теги по теме
Украина
Источник материала
Поделиться сюжетом