У січні-серпні 2022 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС перевищив $9 млрд
У січні-серпні 2022 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС перевищив $9 млрд

У січні-серпні 2022 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС перевищив $9 млрд

У січні-серпні 2022 р. оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 35% і сягнув $9,2 млрд. Такі дані озвучив заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, повідомляє пресслужба центру.

«При цьому відбулося зростання додатного для України сальдо до рівня $4,9 млрд, оскільки збільшення вітчизняного експорту (на $2,8 млрд) наклалось на зниження вартості закупівель у представників країн – членів ЄС (-$0,4 млрд)», - зазначив фахівець.

Головними торговими партнерами в сегменті аграрної продукції для України серед держав ЄС цього року виступають Польща, Румунія, Нідерланди, Іспанія, Італія, Німеччина, Болгарія та Угорщина.

«Сукупний оборот України з цими державами складає майже 83%. Однак потенціал у цій сфері щодо решти країн угрупування для нашої держави все ще не вичерпаний», - зауважив М.Пугачов.

Характерною рисою 2022 р. він назвав помітні зміни у переліку ключових європейських партнерів. До нього додались три країни – Румунія, Болгарія та Угорщина, але вийшла Франція. Це, за словами М.Пугачова, пояснюється зміною пріоритетів України і відносною безпечністю логістики в умовах російського вторгнення та блокади українських морських портів.

«У нинішньому році показники зовнішньої торгівлі України сільгосппродукцією через війну загалом відстають від рівня 2021 р. Однак вітчизняні агрокомпанії поволі адаптуються до цих складних умов, використовуючи наявні можливості і ресурси для забезпечення успішності експортно-імпортних операцій, в першу чергу надані нам в європейському векторі діяльності. При цьому важливо досягти принаймні відносної стабільності кількісних і вартісних показників торгівлі, що допоможе сформувати пріоритетні орієнтири діяльності на найближчу перспективу, зокрема від початку 2023 р.», - підсумував М.Пугачов.

Источник материала
loader
loader