Зеленський: маємо зробити все, щоб український зерновий експорт тільки розширювався
Зеленський: маємо зробити все, щоб український зерновий експорт тільки розширювався

Зеленський: маємо зробити все, щоб український зерновий експорт тільки розширювався

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. Президент України Володимир Зеленський нагадав, що сьогодні, 16 жовтня, відзначається Всесвітній день продовольства. Цей день встановлений у пам’ять про заснування спецструктури ООН, що займається боротьбою з бідністю та голодом – FAO. Це Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, передає УНН.

Цитата

"Десятиліттями світ працював, щоб розв'язати проблему голоду. І навряд чи хтось із засновників ООН міг би подумати свого часу, що у XXI столітті ми будемо всі у світі знову змушені боротися із загрозою масового голоду, причому штучного голоду Голоду, за який відповідальна лише одна держава у світі – це росія – та її терористична війна проти вільного світу", - сказав Зеленський.

Він додав: коли росія заблокувала наші українські порти й зламала нормальні ланцюжки постачання продовольства, вона повернула увесь світ у ситуацію, ніби й не було цих десятиліть міжнародної роботи для продовольчої безпеки.

"На щастя, українські порти знову запрацювали на експорт агропродукції. З липня ми постачаємо саме той обсяг продовольства, який повертає світовому ринку стабільність. Причому саме тим сегментам продовольчого ринку, які забезпечують споживання деяких найбільш крихких країн Африки й Азії. І хоча наші експортні можливості ще далеко не повні, все ж ми змогли експортувати майже 8 мільйонів тонн продовольства морським шляхом – це понад 300 суден", - зазначив президент.

Зеленський наголосив, що 60% цього обсягу було спрямовано в Африку та Азію.

"Це глобальна місія нашої країни: і завдяки українському постачанню цілі регіони світу зберігають соціальну й політичну безпеку. І я хочу подякувати всім, хто це забезпечує: нашим аграріям передусім, нашим транспортникам, працівникам портів, нашим дипломатам і урядовцям. Звичайно, нашим оборонцям країни, які тримають південь і повертають безпеку на море. І нашим партнерам хочу подякувати, які змогли і які допомогли з цією ініціативою. Зокрема Генеральному секретарю ООН Гутеррішу й Президенту Туреччини Ердогану. Маємо зробити все, щоб український зерновий експорт тільки розширювався. Це й для наших людей робочі місця, і експортні доходи. Плюс кошти, щоб провести посівну наступного року. Але й для всього світу – одна з ключових гарантій стабільності", - сказав президент.

Він також зазначив, що те, як Україна допомагає збереженню нормального життя у світі, лише посилює репутацію нашої держави й полегшує нам створення нових зв’язків у різних регіонах.

Нагадаємо

22 липня Україна, ООН, Туреччина та росія підписали угоду (Україна й росія окремо) щодо безпечного проходу суден через українські порти (Одеса, Чорноморськ, Південний), які було заблоковано після вторгнення рф 24 лютого.

Україна є великим експортером зерна, тому блокада портів затримала в країні десятки мільйонів тонн зернових.

Теги по теме
Украина Россия Владимир Зеленский экспорт
Источник материала
Поделиться сюжетом