У Німеччині не виключають, що за вибухами на "Північному потоці" стоїть рф - WSJ
У Німеччині не виключають, що за вибухами на "Північному потоці" стоїть рф - WSJ

У Німеччині не виключають, що за вибухами на "Північному потоці" стоїть рф - WSJ

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Деякі німецькі офіційні особи не виключають, що за серією вибухів на підводних газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» стоїть росія. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal, інформує УНН.

Деталі

"Німецькі слідчі не змогли остаточно пов’язати ймовірну диверсію з яким-небудь одним учасником, але деякі німецькі офіційні особи кажуть, що вони працюють, виходячи з припущення, що за вибухами стоїть росія", - пише видання.

Однак москва заперечує свою причетність та заявляє, що вибухи були терактом, спрямованим проти інтересів країни. 

Деякі німецькі офіційні особи, як повідомляється, "кажуть, що малоймовірно, що ймовірна диверсія була здійснена військовим підводним човном", посилаючись на відносно невелику глибину і зазвичай пильне спостереження за підводними човнами, яке проводиться військово-морськими силами НАТО в цьому районі. "Одна з теорій нападу полягає в тому, що вибухові пристрої спустили з корабля, а потім підірвали дистанційно", заявили німецькі офіційні особи, пише видання.

Єдиним газопроводом, який не постраждав від вибухів, була одна з двох ниток «Північного потоку-2». Німеччина відмовилася сертифікувати «Північний потік-2» після нападу росії на Україну. 

Деякі німецькі офіційні особи додають, що рф намагається посилити тиск на німецьких політиків, щоб вони пом’якшилися та відкрили «Північний потік-2». У Німеччині дедалі частіше відбуваються протести, особливо в колишній комуністичній східній частині країни, проти санкцій на тлі різкого зростання рахунків за опалення та електроенергію. Проте речниця уряду Німеччини заявила, що не планують запускати газопровід «Північний потік-2».

Трубопроводи «Північний потік» та «Північний потік-2» проходять через води Німеччини, Швеції та Данії. Усі три країни розслідують інцидент. Влада Швеції та Данії ще не оприлюднила багато деталей своїх розслідувань. Федеральна прокуратура Німеччини порушила кримінальне розслідування за фактом нападів за підозрою в диверсії.

Попереднє шведське розслідування раніше цього місяця дійшло висновку, що вибухи, ймовірно, були спричинені диверсією, але не назвали винного. У НАТО незабаром після атак заявили, що витоки стали результатом диверсії, але не надали доказів і не назвали винних.

Доповнення 

27 вересня стало відомо про витік газу на трубопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2». Внаслідок вибухів виникли витоки, що торкнулися трьох із чотирьох труб, що є частиною газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2», прокладених дном Балтійського моря для транспортування природного газу з росії до Європи.

Теги по теме
Россия Германия Северный поток-2
Источник материала
Поделиться сюжетом