Азербайджан засудив відправку місії ОБСЄ до Вірменії
Азербайджан засудив відправку місії ОБСЄ до Вірменії

Азербайджан засудив відправку місії ОБСЄ до Вірменії

КИЇВ. 20 жовтня. УНН. Азербайджан засудив намір направити до Вірменії місію Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), заявивши, що жодних обговорень усередині організації не проводилося, передає УНН.

Цитата

«Питання направлення місії ОБСЄ з оцінки потреб ніколи не обговорювалося жодним колегіальним органом ухвалення рішень ОБСЄ, і, як наслідок, рішення з цього питання не ухвалене», - йдеться у повідомленні МЗС Азербайджану.

Деталі

У заяві додано, що будь-яка така група «не має мандата ОБСЄ, не може бути будь-яким чином пов'язана з ОБСЄ, і жоден із її підсумків чи звітів не може бути прийнятий як документ ОБСЄ».

У заяві МЗС прибуття групи до Вірменії охарактеризовано як "приватний візит" у складі кількох держав-учасниць.

У ньому також йдеться, що цей крок викликає серйозні питання з огляду на те, що зусилля щодо врегулювання напруженості між двома країнами «завжди перешкоджали ОБСЄ протягом останніх 30 років».

«Справа в тому, що в рамках ОБСЄ на основі консенсусу знадобилися роки, щоб узгодити дві місії ОБСЄ на окуповані тоді території Азербайджану у 2005 та 2010 роках відповідно через відверто неконструктивну позицію Вірменії», - додали в МЗС.

У заяві також йдеться, що заклики Азербайджану направити таку місію не розглядалися до 2020 року через протидію Вірменії.

«Такі непродумані односторонні дії Головування та Секретаріату ОБСЄ суперечать основним принципам будь-якої відповідальної та не заслуговує на довіру посередництва та зміцнення довіри, які вимагають, серед іншого, згоди сторін, неупередженості посередників та дотримання зобов'язань держав з міжнародного права», - йдеться в повідомленні.

Додамо

ОБСЄ оголосила, що на запрошення Вірменії 21-27 жовтня направить до країни групу з оцінки потреб.

У вівторок ОБСЄ закликала до «негайного припинення вогню» після останнього спалаху на кордоні між Азербайджаном та Вірменією.

Теги по теме
Армения Азербайджан ОБСЕ
Источник материала
Поделиться сюжетом