Суддю, яка забороняла акцію «Стоп цензурі!», спіймали на неподанні декларації
Суддю, яка забороняла акцію «Стоп цензурі!», спіймали на неподанні декларації

Суддю, яка забороняла акцію «Стоп цензурі!», спіймали на неподанні декларації

Брагіна намагалася не допустити журналістів у Межигір’я 10 років тому, однак Артем Соколенко все одно її впізнав.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) 25 жовтня повідомили про підозру судді Київського окружного адміністративного суду (ОАСК) в умисному неподанні електронної декларації за 2020 рік. Як повідомляє пресслужба НАБУ, дії судді кваліфікували за статті 366-3 КК України («Неподання декларації»). 

Як звернув увагу екс-координарор пресцентру громадського руху «Стоп Цензурі!» Артем Соколенко, 10 років тому суддя Брагіна заборонила проведення акції «Стоп цензурі!» у Межигір’ї. 

«На День журналіста члени «СЦ!» приїздили туди і говорили Янику, що він чорт. В ту ніч з 5 на 6 червня (засідання розпочалось пізно ввечері) суддя Брагіна розглядала моє сповіщення про проведення акції. Послухавши маячню сільского голови Нових Петрівців Радіона Старенького (до речі, це чучело досі там хороводить) постановила, що мирне зібрання представників медіа несе небезпеку "погромів, підпалів, знищення майна та застосування зброї" і тим самим мені було заборонено там з‘являтись. Але теж потрібно згадати, що журналісти все одно приїхали у Межигір‘я, щоб проконтролювати чи виконаю постанову суду», — зазначив у своєму дописі Артем Соколенко.

За даними слідства, суддя не подала декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2020 рік. Обґрунтувала вона це нібито релігійними переконаннями. Однак, суддя зобов‘язана була подати декларацію в порядку, визначеному Законом України «Про запобігання корупції», натомість скерувала декларацію до НАЗК у письмовому вигляді.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП розпочали на підставі результатів висновків НАЗК.

«Стоп цензу́рі!» — український журналістський рух, який ставив за мету відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, перешкоджанню професійній діяльності журналістів та порушенню професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань. Засновано рух 2010 року. 

Фото з допису Артема Соколенка

Теги по теме
Суд Коррупция НАБУ
Источник материала
Поделиться сюжетом