Андрій Курков став лауреатом премії Freedom of Expression Awards 2022
Андрій Курков став лауреатом премії Freedom of Expression Awards 2022

Андрій Курков став лауреатом премії Freedom of Expression Awards 2022

Премією Freedom of Expression Awards відзначають тих, хто зробив значний вплив на боротьбу з цензурою

Український письменник Андрій Курков став переможцем у номінації Trustees Award премії Freedom of Expression Awards 2022.

Про це пише Читомо.

Премією Freedom of Expression Awards  відзначають тих, хто зробив значний вплив на боротьбу з цензурою в будь-якій точці світу. У ній є чотири номінації: Arts, Campaigning, Journalism та Trustee award. Переможці вшановуються на гала-святкуванні в Лондоні та отримують цілеспрямоване навчання та підтримку.

«Я був досить здивований цією нагородою. Але вона мені ще раз довела, що все, що говориться голосно і переконливо – люди чують! І слова на захист прав людини і на захист несправедливо засуджених, таких, як Наріман Джелял або Владислав Єсипенко, не вилітають в порожнечу, вони мають силу і вони спонукають тих, хто їх чує, до дії, до вираження власної позиції, до боротьби», — розповів Андрій Курков у ексклюзивному коментарі «Читомо». 

«“Index on Censorship” — це і правозахисна міжнародна організація, і журнал, яка вона видає. Мені особливо приємно було отримати від них нагороду, тому що цього року виповнилось 30 років з моменту моєї першої публікації в цьому журналі. Ті, хто вручав мені нагороду, про це не знали й були дуже приємно здивовані», — додає письменник. 

Андрій Курков — український письменник, журналіст, кіносценарист, президент Українського ПЕН. Автор романів та повістей «Бикфордов мир» (1993), «Приятель покойника» (1995), «Пикник на льду» (1996), «Последняя любовь президента» (2004), «Ночной молочник» (2007), «Львовская гастроль Джими Хендрикса» (2012), «Щоденник Майдану» (2015), «Сірі бджоли» (2018), а також книжок оповідань, творів для дітей та сценаріїв до фільмів. Твори Андрія Куркова перекладені понад 40 мовами світу.

Нагадаємо, що раніше письменник та Президент Українського ПЕН Андрій Курков отримав міжнародну літературну премію Халдора Лакснеса у Ісландії.

  • Читайте також: Україна — неофіційний почесний гість на Франкфуртському книжковому ярмарку-2022

Раніше «Детектор медіа» писав, що український письменник, поет та перекладач Юрій Андрухович став лауреатом Премії імені Генріха Гейне 2022 року від німецького міста Дюссельдорф.

Фото: Тарас Бовт, The Ukrainians

Источник материала
Поделиться сюжетом