Держави-учасниці ОБСЄ запустили нову програму підтримки України
Держави-учасниці ОБСЄ запустили нову програму підтримки України

Держави-учасниці ОБСЄ запустили нову програму підтримки України

Координатором проєктів в Україні призначено Генріка Вілладсена з Данії.

У вівторок, 1 листопада, держави-учасниці ОБСЄ запустили нову Програму підтримки для України, що фінансується донорами і втілюється без Росії. Про це повідомляє пресслужба ОБСЄ.

«Хоча Російська Федерація змогла домогтися закриття польових місій ОБСЄ в Україні, заперечивши проти поновлення мандату Спеціальної моніторингової місії та координатора проєктів ОБСЄ, наша рішучість підтримувати Україну залишається непохитною», – заявив чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Польщі Збігнєв Рау.

Програма підтримки наразі складається з 23 проєктів, спрямованих на надання допомоги цивільному населенню, що постраждало від війни, та на подальшу підтримку українських інституцій. Проєкти спиратимуться на попередню співпрацю з партнерами ОБСЄ та передбачатимуть роботу в країні у низці сфер - від підтримки зусиль з гуманітарного розмінування та реагування на надзвичайні ситуації до підтримки уряду України в його зусиллях щодо здійснення реформ.

«З Програмою підтримки для України донори ОБСЄ хочуть бути впевнені в тому, що ми продовжуємо допомагати Україні боротися з усім спектром безпекових загроз - від екологічних ризиків, спричинених війною, до забезпечення підтримки жінок, які зазнали гендерного насильства», – відзначила Генеральна Секретарка ОБСЄ Хельґа Марія Шмід. 

  • Читайте також: Росію неможливо виключити з ОБСЄ, але ми її ізолюємо – посол США Карпентер

Головуючий в ОБСЄ призначив посла Генріка Вілладсена, з Данії, Спеціальним представником Головування – Координатором проєктів в Україні з 1 листопада 2022 року. Посол Вілладсен буде ключовою уповноваженою особою Головуючого в Програмі підтримки для України та вестиме діалог з усіма відповідними зацікавленими особами в країні.

23 червня 2022 року Росія заблокувала продовження мандата координатора проєктів ОБСЄ в Україні. Вся діяльність Офісу координатора проєктів в Україні припинилась з 1 липня. У березні Росія заблокувала продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, яка існувала з 2014 року.

З моменту свого розгортання в Україні у 1999 році, Офіс підтримував країну в її зусиллях щодо реформ, виконуючи важливу роботу в багатьох сферах, зокрема, реформи, боротьби з торгівлею людьми та підтримки країни в її зусиллях з гуманітарного розмінування до захисту навколишнього середовища та свободи ЗМІ.

У липні посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер повідомив, що присутність організації в Україні буде відновлено.

Фото: Ank Kumar/Flickr

Теги по теме
Украина ОБСЕ
Источник материала
Поделиться сюжетом