5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Тереза Рібейро відзначила допомогу журналістів у зборі доказів злочинів РФ під час повномасштабної війни в Україні
Тереза Рібейро відзначила допомогу журналістів у зборі доказів злочинів РФ під час повномасштабної війни в Україні

Тереза Рібейро відзначила допомогу журналістів у зборі доказів злочинів РФ під час повномасштабної війни в Україні

Представники медіа залишаються для російських окупантів окремою важливою мішенню, але журналісти продовжують мужньо виконувати свою роботу.

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро презентувала 3 листопада у Відні звіт щодо ситуації зі свобою слова у медійній сфері. Під час зустрічі з Постійною радою, що відбувається двічі на рік, Рібейро відзначила, окрім мужності воєнкорів, їхню допомогу у зборі доказів воєнних злочинів Росії. Також вона наголосила, що велика війна в Україні продовжує забирати життя журналістів.

«Журналісти та медійники висвітлюють воєнні дії в найнебезпечніших, ризикованих і важких умовах. Вони не тільки інформують про важливі події, а й сприяють збору доказів про серйозні порушення прав людини та воєнні злочини. Ці факти сприятимуть справедливому розслідуванню», — сказала представниця ОБСЄ.

Рібейро процитувала слова з виступу шеф-редактора та журналіста каналу іномовлення UATV Олексія Мацуки. Зокрема, під час Варшавської конференції з людського виміру він сказав: «Тисячі українців, які перебувають на окупованих Росією територіях, щоденно зазнають тяжких страждань. Моя мета – розкрити ці грубі порушення прав людини та воєнних злочинів і вимагати відповідальності».

Тереза Рібейро згадала, що від початку великої війни в Україні під час висвітлення подій загинуло щонайменше 11 журналістів. За її даними, це 3 українських та 8 іноземних представників ЗМІ. Зокрема, вона згадала про загибель французького журналіста Фредеріка Леклерка-Імхоффа, якого росіяни вбили поблизу міста Сєвєродонецьк на сході України. Воєнкор виконував завдання від редакції французького мовника BFMTV, висвітлюючи евакуацію цивільного населення. «Як і інші репортери, Леклерк-Імхофф був в Україні, щоб повідомити світу, що відбувається на фронті», – нагадала Тереза Рібейро.

У своїй доповіді вона акцентувала: актуальними є різні методи відстоювання свободи слова – від боротьби з дезінформацією до сприяння безпеці журналістів, від модерації контенту та штучного інтелекту під час кризи до сприяння медіаграмотності. «Демократія та свобода ЗМІ є надто цінними, щоб втратити їх. Це наша спільна відповідальність та зобов’язання заради збереження нашої спільної безпеки, наших демократичних цінностостей та вільного інформаційного простору», – заявила представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Як підкреслила Тереза Рібейро, наступні роки будуть найскладнішими для вільних медіа. «Нам знадобляться пильність, спільне мислення та колективні дії. Це наша спільна відповідальність за забезпечення свободи ЗМІ», – переконана представниця ОБСЄ.

За даними Інституту масової інформації, станом на 24 серпня російські військові вбили 37 журналістів в Україні. З них вісім журналістів убито під час виконання професійних обов'язків (троє українських та п’ять іноземних, 2 жінки та 5 чоловіків).

«Репортери без кордонів» зафіксували обставини їхньої загибелі, що сталася внаслідок воєнного злочину Росії. З моменту вторгнення російської армії в Україну в міжнарожній організації зареєстрували 46 нападів, що кваліфікуються як військові злочини. Жертвами цих злочинів стали більше ста журналістів, які виконували службові обов’язки (серед них – 8 журналістів, у деяких з них російські військові стріляли навмисно).

«Репортери без кордонів» подали шість скарг до Міжнародного кримінального трибуналу та до Офісу генерального прокурора України.

Фото – з сайту ОБСЄ

Теги по теме
российская агрессия ОБСЕ
Источник материала
Поделиться сюжетом