Журналісти hromadske перевірили, як працюють «Пункти незламності»
Журналісти hromadske перевірили, як працюють «Пункти незламності»

Журналісти hromadske перевірили, як працюють «Пункти незламності»

У Києві не всюди можна скористатися такими базовими послугами, як мобільний зв’язок, інтернет чи підзарядка гаджетів.

Кореспонденти hromadske підготували репортаж про те, які можливості запропонували мешканцям Києва пункти для обігріву та допомоги на випадок відключення електроенергії.

Як ідеться в репортажі, труднощі починаються вже на етапі пошуку таких локацій. Скороистатися електронною картою на час відключень не можна. Крім того, не всі заявлені пункти де-факто працюють, і на вулицях не передбачено позначок для орієнтації. «Рішенням, яке розв’язало б цю проблему, могла би стати інтеграція мапи «Пунктів незламності» в Google Maps. Це дало би змогу в разі наступного блекауту не тільки оперативно знайти найближчий пункт, але й зʼясувати, як до нього найшвидше дістатися», — пише журналіст Олександр Хоменко.

Основне завдання, яке справді розв'язують «Пункти незламності», — це доступ до тепла й електрики, але намети ДСНС не настільки великі, щоб умістити до 500 осіб. USB-портів для значної кількості людей виявилося замало, крім того, вони не передбачають якісного вирішення проблеми. Наприклад, на станції метро «Нивки» ці точки дають дуже малий струм. Як ідеться в матеріалі, тут можна було дві години очікувати в черзі і ще півтори години – доки підзарядиться телефон.

Роботу Київської міської адміністрації щодо організації пунктів допомоги вже розкритикував президент Володимир Зеленський. «По всій країні розгорнуті "Пункти незламності", але знаємо, що на жаль, не у всіх містах місцева влада попрацювала якісно, зокрема багато скарг у Києві. Фактично з нормальним забезпеченням лише пункти, які розгорнути на базі ДСНС та на столичному вокзалі, а іншим пунктам ще, м'яко кажучи, потрібно працювати», — сказав під час свого звернення президент.

На фото: намет «Пункту незламності», розташований на вулиці Василя Липківського в Соломʼянському районі Києва

Источник материала
Поделиться сюжетом