Загадково яскравий спалах – це струмінь чорної діри, спрямований на Землю
Загадково яскравий спалах – це струмінь чорної діри, спрямований на Землю

Загадково яскравий спалах – це струмінь чорної діри, спрямований на Землю

На початку цього року астрономи стежили за даними Цвіккі-Транзиентного механізму, дослідження всього неба в Паломарській обсерваторії в Каліфорнії, коли вони виявили надзвичайний спалах у частині неба, де такого світла не спостерігали вночі. раніше. За приблизними підрахунками спалах випромінював більше світла, ніж 1000 трильйонів сонць.

Команда, очолювана дослідниками з NASA, Каліфорнійського технологічного інституту та інших країн, опублікувала своє відкриття в астрономічному інформаційному бюлетені, де сигнал привернув увагу астрономів у всьому світі, включаючи вчених з MIT. Протягом наступних кількох днів кілька телескопів зосередилися на сигналі, щоб зібрати більше даних на різних довжинах хвиль у рентгенівському, ультрафіолетовому, оптичному та радіодіапазонах, щоб побачити, що може виробляти таку величезну кількість світла.

Тепер астрономи Массачусетського технологічного інституту разом зі своїми співробітниками визначили ймовірне джерело сигналу. У дослідженні, опублікованому в Nature Astronomy , вчені повідомляють, що сигнал під назвою AT 2022cmc, ймовірно, походить від релятивістського струменя матерії, що вилітає з надмасивної чорної діри зі швидкістю, близькою до світла. Вони вважають, що струмінь є продуктом чорної діри, яка раптово почала поглинати сусідню зірку, вивільняючи при цьому величезну кількість енергії.

Астрономи спостерігали й інші подібні «події приливних зривів», або TDE, у яких зірка, що пролітає повз, розривається на частини приливними силами чорної діри. AT 2022cmc яскравіший за будь-який TDE, виявлений на сьогодні. Джерело також є найдальшим TDE, який коли-небудь виявляли, на відстані приблизно 8,5 мільярдів світлових років — більше ніж на половині Всесвіту.

Як така далека подія могла виглядати так яскраво на нашому небі? Команда каже, що струмінь чорної діри може бути спрямований прямо на Землю, що робить сигнал яскравішим, ніж якби струмінь спрямовувався в будь-якому іншому напрямку. Ефект є «допплерівським посиленням» і схожий на посилений звук сирени, що проходить повз.

AT 2022cmc — це четверте зафіксоване TDE з доплерівським підсиленням і перша така подія, яка спостерігалася з 2011 року. Це також перша TDE, виявлена ​​за допомогою оптичного огляду неба. Коли в найближчі роки почнуть працювати більш потужні телескопи, вони виявлятимуть більше TDE, які можуть пролити світло на те, як надмасивні чорні діри ростуть і формують галактики навколо них.

Источник материала
Поделиться сюжетом