Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 25%
Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 25%

Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 25%

Національний банк України вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25% річних, а також підвищити вимоги до обов’язкових резервів банків

Це сприятиме посиленню монетарної трансмісії, підтриманню курсової стабільності та поступовому зниженню інфляції у 2023 році, повідомляє прес-служба регулятора.

Нацбанк зазначив, що основними ризиками для економічного розвитку є триваліший строк повномасштабної воєнної агресії Росії, а також подальше посилення терактів проти об’єктів критичної інфраструктури.

«Ризики для економіки залишаються підвищеними. З одного боку, знизилася загроза припинення роботи «зернового коридору», а також ризики недоотримання зовнішнього фінансування, зокрема, завдяки підтвердженню зобов’язань міжнародних партнерів та успішним перемовинам з МВФ. Менші інтервенції НБУ з продажу валюти та вищий, ніж прогнозувалося у жовтні, фактичний рівень міжнародних резервів зменшили ризики для збереження курсової стабільності та контролю за темпами зростання цін», - сказано в повідомленні.

З іншого боку посилився енергетичний терор з боку РФ. Зберігається ризик подальших терактів проти критичної інфраструктури України.

«Жовтневий макропрогноз НБУ містив припущення про тимчасову недоступність передавальних та генерувальних потужностей взимку, проте масштаб і тривалість відключень можуть бути серйознішими, ніж очікувалося. Це може зумовити гірші показники економічної активності та підвищений інфляційний тиск.  Актуальними залишаються й інші ризики, реалізація яких погіршуватиме динаміку інфляції та стримуватиме економічне відновлення», - додали в НБУ.

Також зберігається ризик розбалансування державних фінансів з огляду на непередбачуваний характер війни та виникнення додаткових бюджетних потреб.

«Окремою проблемою може стати формування великих квазіфіскальних дефіцитів в енергетичній сфері, ураховуючи високу вартість енергоносіїв; тривалість та інтенсивність воєнних дій разом із енергетичним терором посилюють ризики неповернення в Україну значної частини громадян, які виїхали за кордон, а також додаткового виїзду населення з України щонайменше на період опалювального сезону. У короткостроковій перспективі це обмежуватиме споживчий попит, а в тривалішій – загрожує демографічною кризою та загостренням структурних проблем на ринку праці», - вважає регулятор.

З огляду на очікувану цінову динаміку, високі інфляційні очікування та зміщений вгору баланс ризиків правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 25% і підвищити вимоги до обов’язкових резервів банків для посилення монетарної трансмісії.

НБУ готовий посилити монетарні умови для збереження керованості курсових та інфляційних процесів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Теги по теме
Нацбанк Экономика
Источник материала
Поделиться сюжетом